România a fost inclusă pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică de către Organizația Internațională pentru Sănătate Animală (OIE), ceea ce creează premisele ridicării restricțiilor privind exporturile de carne de porc pe piețe terțe, a anunțat, miercuri, Asociația Română a Cărnii (ARC).

„Asociația Română a Cărnii își exprimă satisfacția cu privire la decizia luată în cadrul Adunării Generale a Organizației Internaționale pentru Sănătate Animală (OIE), care se desfășoară în această săptămână la Paris, de a include România pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică. ARC apreciază și felicită pe președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, și echipa sa, pentru profesionalismul de care au dat dovadă în ultimii 10 ani, în a demonstra forurilor internaționale că România este o țară liberă de pestă porcină clasică”, precizează ARC într-un comunicat, citat de Agerpres.

Recunoașterea oficială a României, ca țară liberă de pestă porcină clasică, este cu atât mai importantă cu cât în scurt timp devine operațional și Programul ‘Carne de porc din fermele românești’, pentru care ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis deja notificarea la Bruxelles.

Oficializarea României ca țară liberă de pestă porcină creează premisele ridicării restricțiilor privind exporturile de carne de porc pe piețe terțe, cum ar fi SUA, Canada, Mexic, Japonia si Coreea.

Informația a fost confirmată pe Facebook de către președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Aseară, la Paris, România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină clasică. Joi vom primi diploma de certificare, în plenul World Organization for Animal Health (OIE). Astfel, după mai bine de 10 ani, a fost înlăturată principala barieră privind exportul de carne de porc din #România! Având în vedere că în scurt timp devine operabil și Programul ‘Carne de porc din fermele românești’, țara noastră are toate șansele să revină în forță pe piețele internaționale, după ce ani la rând importurile la acest produs au fost de 10 ori mai mari decât exporturile. State precum Japonia, SUA, Canada sau Mexic și-au manifestat deja intenția de a începe negocierile bilaterale”, afirmă liderul PSD pe Facebook.

Acesta a adăugat că este o realizare uriașă și „apreciez efortul depus de Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, care a pledat cauza României în fața forului internațional!”

În România, ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.

127 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. ….n-au trecut nici 2 luni si a-nceput prapadul ca …nspe ani sa nu mai crestem porci …cu cine ne-am inhaitat….!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 9 =