Caută
Close this search box.

Supărat, Iohannis spune despre epidemia de rujeolă: Este o catastrofă!

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că epidemia de rujeolă este o catastrofă, acuzând greșeli sistemice ale Ministerului Sănătății.

„Avem, după ultimele date pe care le-am primit, în jur de 5.000 de cazuri de rujeolă și 26 de cazuri de deces. Este o catastrofă, este o epidemie și este o catastrofă. Deci, de gestionat bine nici nu cred că se poate pune întrebarea. Însă, ca să fiu foarte corect, nu aș vrea să acuz doar pe acest ministru și actuala echipă. Aici avem de-a face cu greșeli sistemice și cred că este cazul să vedem cum putem să facem lucrurile mai bine. Cred că, între timp, toată lumea s-a lămurit că fără vaccinare nu se poate și atunci este clar că revenim la o temă pe care am adus-o de multe ori în discuție și anume prevenirea. Este nevoie de prevenirea unor astfel de epidemii printr-o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă și bine organizată din partea Ministerului Sănătății. De mulți ani așa ceva nu am avut și iată că acum apar rezultate catastrofale”, a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a spus că susține vaccinarea obligatorie.

„Constat că la nivel de Guvern încet-încet se conștientizează gravitatea acestei situații și sper să se vină cu o politică în acest domeniu, care rezolvă problema pentru mult timp, fiindcă aici nu vorbim de o rezolvare pentru o lună sau pentru această epidemie, care de fapt nu a apărut acum, a apărut din septembrie 2016 și se vede că România are nevoie de o politică clară în domeniul vaccinării. Este nevoie de vaccinare și atunci astfel de epidemii nu vor mai fi. (…) Eu sunt de părere că vaccinarea trebuie să fie obligatorie și trebuie să se facă în niște campanii care sunt, inclusiv mediatic, susținute și explicate oamenilor”, a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a subliniat că acei lideri politici care au susținut că vaccinurile sunt nocive ar trebui să se informeze mai bine.

„Vă reamintesc că inclusiv Organizația Mondială a Sănătății are o campanie în acest sens și am avut, foarte recent, o discuție cu înalți reprezentanți ai OMS pe această temă. Este cumva paradoxal, fiindcă România rezolvase această problemă. Generația mea nu a mai cunoscut astfel de epidemii, ele au reapărut datorită faptului că aceste campanii de vaccinare fie nu s-au mai făcut, fie nu s-au făcut ca lumea”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri