Un nou record de preț a fost stabilit de pictorul Jean-Michel Basquiat după ce un tablou fără titlu al artistului a fost cumpărat 110,5 milioane de dolari de un colecţionar japonez la o licitaţie organizată joi seară de casa Sotheby’s la New York, informează presa externă.

Tabloul, cu dimensiunile de 183 centimetri x 173 centimetri, reprezintă un cap negru înfiorător, pictat pe un fond albastru azur şi a fost adjudecat după o licitaţie de peste 10 minute – o durată extrem de neobişnuită pe piaţa licitaţiilor de artă, informează News.ro citând presa străină.

Precedentul record de preţ pentru acest artist a fost stabilit în mai 2016 şi aparţinea unui tablou fără titlu ce a fost vândut cu 57,2 milioane de dolari.

La puţin timp după vânzarea de joi seară, casa Sotheby’s a anunat că noul proprietar al lucrării este acelaşi care a stabilit precedentul record – colecţionarul japonez Yusaku Maezawa, care a devenit astfel proprietarul celor mai valoroase două picturi semnate de Basquiat.

Miliardarul nipon, care a făcut avere din comerţul online cu îmbrăcăminte, a cheltuit 97.8 milioane de dolari pentru şapte opere de artă în timpul licitaţiilor de primăvară organizate în 2016.

Yusaku Maezawa, în vârstă de 41 de ani, a anunţat printr-un comunicat de presă ce a fost difuzat joi că intenţionează să prezinte noul tablou de Basquiat într-un viitor muzeu pe care doreşte să îl construiască în Chiba – o localitate din estul Japoniei -, oraşul lui natal.

Colecţionarul nipon a precizat, de asemenea, că, în aşteptarea inaugurării acelui muzeu, va accepta să împrumute tabloul lui Basquiat unor muzee din lumea întreagă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =