Caută
Close this search box.

Tragedie în muzica românească: A murit Florica Duma

Binecunoscuta interpretă de muzică populară din Bihor, Florica Duma, a trecut în neființă, marți dimineața, la Spitalul Clinic din Oradea.

Cântăreața, lovită de o boală necruțătoare, fusese internată într-o stare foarte gravă, la sfârșitul lunii aprilie, iar în ultima săptămână din viață n-a mai putut comunica nici măcar cu cei apropiați ei printre care cea mai bună prietenă, nepoții și cântărețul Remus Bondar, potrivit oradeaindirect.ro.

Interpreta care a transformat chiuitul în artă s-a născut în data de 9 decembrie 1946, în cătunul Caranzel, județul Bihor. A început să cânte de la vârsta de 9 ani, într-un borcan, care-i amplifica vocea răscolitoare și a ajuns, peste ani, să lase în urmă un repertoriu muzical de neegalat. În anii 80, a terminat Facultatea de Științe Economice la Universitatea din Timișoara. Apoi a profesat ca economist și s-a stabilit în Oradea dar nu a rupt niciodată legătura cu zona natală. „Am adus în cântecele mele pe toți oamenii satului: pe primar, pădurar, notar, jandarm și chiar pe șoferul de pe rată, care ne ducea la școală la ora 5 dimineața”,declara artista în urmă cu câțiva ani. A fost o femeie frumoasă și plină de energie care a cunoscut iubirea și dezamăgirile iar apoi și-a transpus trăirile pe muzică.

Cea mai cunoscută și apreciată melodie din repertoriul Floricăi Duma este „Lică Sămădău”, inspirată de nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici însă lista comorilor folclorice descoperite de „pirpiliu” (porecla data chiar de tatăl său) cuprinde zeci de melodii înregistrate pe vinil și mai nou pe suport digital printre care: “Descunună-mă părinte”, „Bate tare pintenii”, „Tulai Doamne”, „Todorut”, „Fetele din Lazareni”, „Doina lui Lucaciu”, etc….

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri