Caută
Close this search box.

Buda: „Statisticile pot preîntâmpina eventualele crize din sectorul agricol!“

În cadrul şedinţei Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a avut loc examinarea proiectului de raport pe tema statisticilor integrate referitoare la ferme.

Un raport extrem de important, pentru că statisticile referitoare la ferme subliniază starea agriculturii din Uniunea Europeană, efectele politicilor agricole, starea zonelor noastre rurale și modul în care acestea sunt afectate de schimbările climatice și sociale. Acest regulamentul stabilește un cadru pentru statisticile europene de la nivelul fermelor și integrează informațiile privind structura fermelor cu informații privind metodele de producție, măsurile de dezvoltare rurală, aspectele de agromediu și alte probleme conexe prin intermediul unui sistem flexibil de module și de sondaje ad-hoc legate de un set de bază de variabile. Nevoile în materie de date sunt acoperite prin intermediul recensământului agricol din 2020 și prin două anchete prin sondaj, în 2023 și 2026.

Uniunea Europeană are nevoie de informații cât se poate de exacte în acest domeniu, pentru a elabora politici care să aducă beneficii tuturor cetățenilor din Europa. Agricultura utilizează aproape jumătate din suprafața terestră a Uniunii Europene și se află în centrul modelului rural european. Agricultura are un impact major asupra schimbărilor climatice și asupra mediului și multe comunități rurale depind de ea. „Am intervenit în cadrul dezbaterii felicitând-o pe raportoare, doamna Viorica Dăncilă, pentru munca depusă la acest raport. Chiar dacă discutăm de un raport într-adevăr tehnic, apreciez foarte mult importanța acestuia deoarece, în opinia mea, ar trebui ca și până acum dar şi pe viitor să se aibă acces la aceste informații în urma statisticilor realizate iar în acest sens Comisia Europeană trebuie să își facă politicile în domeniul agricol. Şi spun acest lucru pentru că astăzi, sectorul laptelui se află într-o situație dificilă ca urmare a faptului că nu s-a ținut cont de statisticile realizate la un moment dat la nivelul UE. Este inadmisibil să avem astăzi 5 milioane de tone de supraproducție de lapte la nivelul UE și fermierii, din păcate, să nu aibă ce să facă cu acest lapte. Nu pot nici măcar să îl vândă astfel încât să fie în profit. Ori dacă Comisia Europeană ar fi atras atenția asupra acestei chestiuni din timp iată că acest sector ar fi cunoscut o dezvoltare corelativă cu ceea ce înseamnă capacitatea de absorbție a pieței. De aceea, eu cred că trebuie să fim foarte atenți la aceste date statistice astfel încât să le putem folosi eficient și în sprijinul agricultorului pentru că dacă dezvolți prea mult un sector fără a se ţine cont de capacitatea de absorbţie a pieței, atunci sigur că există o dificultate într-un interval de timp şi se înregistrează probleme în spațiul agricol. De aceea, consider că acest raport este unul foarte important și trebuie să ne aplecăm cu maximă atenție asupra aspectelor pe care le urmăreşte“, ne-a declarat euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri