Caută
Close this search box.

Sesizare penală pentru moartea a 771 de copii în trei cămine spital, în perioada comunistă. Sesizarea vizează peste 100 de persoane

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismlui (IICCMER) a anunţat, joi, că a depus o sesizare penală la Parchetul General privind tratamentele neomenoase aplicate în perioada comunistă în căminele spital din Cighid, Păstrăveni şi Sighetul Marmaţiei, care au avut drept consecinţă moartea a cel puţin 771 de copii, scrie News.ro.

„Această sesizare are că obiect doar trei din cele 26 de instituţii de plasament pentru minorii cu deficienţe. Ne-am concentart pe acestea trei pentru că sunt emblematice prin numărul mare de victime şi Despre toate aceste orori se ştia încă din primele săptămâni de după decembrie 1989. Toată presă străină a scris atunci despre aceste centre de plasament în care minorii erau ţinuţi în condiţii animalice. De aproape 30 de ani am lăsat acesta temă în afara oricărui interes, nu s-a sesizat nimeni”, a declarat, joi, Radu Preda preşedintele IICCMER.

Radu Preda a mai arătat că cei responsabili de aceste atrocităţi petrecute acum aproape 30 de ani sunt încă în funcţii sau primesc pensii generoase, fără să fie traşi la răspundere în toată acesta perioada.

Plângerea de la Parchet a fost depusă pe baza mărturiilor supravieţuitorilor şi pe baza certificatelor de deces.

În cazul Căminul spital pentru minori nerecuperabili – Cighid, judeţul Bihor, perioada de referinţă analizată de IICCMER a fost 1 octombrie 1987 – 31 martie 1990, când s-au înregistrat 138 de decese minori. În căminul de la Cighid erau cuprinşi minori cu boli cronice incurabile, fizice şi psihice, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Acesta avea o capacitate de 150 de locuri şi funcţiona în subordinea Comitetului Executiv al Consiliului Popular al judeţului Bihor, care asigura şi finanţarea.

Centrul era condus de un medic director, numit de către Comitetului Executiv al Consiliului Popular al judeţului Bihor, cu acordul Direcţiei pentru probleme de muncă şi ocrotiri sociale şi a Direcţiei Sanitare judeţene.

Personalul Căminului era alcătuit din 29 de persoane, după cum urmează: un medic director, un contabil-şef, un funcţionar administrativ, un paznic, 11 infirmiere, 3 îngrijitoare curăţenie, 2 spălătorese, un bucătar şi 8 muncitori, dintre care 4 necalificaţi.

Majoritatea celor decedaţi făceau parte din grupa de vârstă 3-5 ani (107 cazuri), urmată de grupa 5-10 ani (16 cazuri) şi grupa 11-18 ani (15 cazuri).
Principalele cauze de deces, consemnate în acte, sunt: bronhopneumonie – 61 cazuri, encefalopatie cronică infantilă – 52 cazuri, enterocolită acută – 4 cazuri, epilepsie şi traumatisme cranio-cerebrale – câte 3 cazuri.

 

Un răspuns

  1. probabil ca cei vinovati sunt din grupa de varsta a lui ficior, visinescu, etc., pe care poti sa-i arzi de vii, pentru ei nu mai conteaza…Si desi acestia trebuie judecati si condamnati, autorii morali sunt cei care sunt-cu adevarat- in functii importante sau cu pensii uriase, adica stalpii fostului regim, iliescu si multi-sute- de alti demnitari, care sunt -FARA DISCUTII- , cei care tin -cat de cat- balanta sperantei de viata in Romania , pe la 71 de ani, ei traind (in medie) peste 85 ani, daca ar fi dupa poporeni, speranta de viata in Romania nu ar trece de 65 de ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri