Caută
Close this search box.

Cel mai mare aisberg din lume se desprinde acum de Antarctica

O fisură în banchiza de gheață din Antarctica amenință să ducă la desprinderea celui mai mare aisberg format vreodată. În ultimele şase zile, fisura s-a adâncit cu 17 kilometri și are acum 13 kilometri lungime.

Până acum, fisura era paralelă cu marginea banchizei de gheață, însă direcția de rupere s-a schimbat acum. „Fisura pare să se întoarcă spre margine, indicând că este momentul să se rupă, probabil foarte curând”, spuen Adrian Luckman, liderul unei echipe de cercetători din Rehatul Unit, care monitorizează evoluția fisurii încă din 2004.

Nu se poate face nimic pentru a împiedica inevitabilul, spun oamenii de știință, care apreciază că aisbergul se va rupe în curând de banchiză. Acesta ar putea măsura în jur de 5.000 de kilometri pătrați și va fi cel mai mare aisberg măsurat vreodată.

Principala preocupare a oamenilor de știință este legată acum de faptul că întregul bloc de gheață, denumit Larsen C, riscă să se dezintegreze.

„Este posibil și cel mai probabil se va întâmpla ca blocul de gheață să se prăbușească și nu va fi un proces lent: se poate întâmpla într-o zi sau două”, a declarat Poul Christoffersen, cercetător al Universității Cambridge.

Odată eliberat, aisbergul nu va avea un impact asupra creșterii nivelului oceanelor, pentru că gheața deja plutește pe apă. Însă ea va constitui o uriașă barieră de gheață plutitoare, potrivit digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri