Caută
Close this search box.

Cum scăpăm de inundaţii: facem parcaje pentru apă

Administraţia Naţională Apele Române a publicat Planul de Management al Riscurilor la Inundaţii. Printre măsurile concrete care se vor lua se numără şi construirea, pe cursul râurilor, de ”parcări pentru viitură”. În acest mod, apa nu va mai veni buluc peste localităţi, în câteva minute, ci se va scurge lin, după ce a stat un timp în ”parcare”.

Aceste spaţii inundabile vor fi făcute în spatele digurilor de protecţie. Digurile, sau mai bine zis polderele, vor fi prevazute cu deversoare de acces şi conducte de evacuare, şi amplasate în amonte de localitatea care prezintă riscuri de inundare. Deversorul de acces va conduce apa în surplus în zona destinată inundării controlate, iar prin conductele de evacuare, apa va reintra, lin, în albia dintre diguri după trecerea vârfului viiturii. Astfel, apa tumultoasă în surplus este preluată pe un spaţiu mai larg, i se măreşte timpul de scurgere şi i se micşorează puterea de distrugere.

”Mai mult spaţiu pentru râuri”

Aceste lucrări respectă conceptul ”Mai mult spaţiu pentru râuri” care se va implementa diferit de la zonă la zonă. Există de asemenea, zone unde se va renunţa la digurile vechi şi se vor contrui unele noi, dar la distanţe mai mari faţă de malurile râului, realizând astfel ”parcări de viitură” prin mărirea suprafeţei prin care se scurge apa între diguri. Avantajul este că aceste cosntrucţii au costuri de întreţinere mult mai mici decât digurile actuale, având o înalţime mai mică.

”Ca urgenţă, pentru atenuarea inundaţilor, în special în bazinul râului Siret, trebuie amenajate cursurile pâraielor montane, astfel încât precipitaţile bruşte şi abundente să fie oprite acolo, în spatele unor baraje mici, pentru o perioadă de timp. Astfel, se evită acumulările bruşte pe râurile mari, în aval”, a spus Sorin Rândaşu, director al Direcţiei Situaţii de Urgenţă din cadrul A.N. Apele Române.

”Problemele grave s-au manifestat mereu aproximativ în aceleaşi zone”

Motivele principale pentru care asistăm la o creştere a frecvenţei inundaţiilor în România sunt schimbările climatice şi influenţa omului. Primul este un fenomen în derulare şi presupune, din punctul de vedere al hidrologilor, apariţia unor precipitaţii extreme de abundente, pe spaţii restrânse, într-o perioadă scurtă de timp.

Influenţa omului se referă în special la modul în care au fost dezvoltate localităţile şi în anumite cazuri lipsa amenajărilor hidrotehnice de care ar avea nevoie România.

”Trebuie să menţionăm că problemele grave s-au manifestat mereu aproxiamtiv în aceleaşi zone, chiar şi pe timpul lui Ceauşescu. Semn clar că avem nevoie urgent de lucrări de amenajare care să respecte conceptul <mai mult spaţiu pentru râuri> corelat cu o dezvoltare sustenabilă a localităţilor”, a adăugat  directorul Sorin Rândaşu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri