Caută
Close this search box.

Sebastian Sârbu, despre blocada din Qatar: urmează atacul asupra Iranului

 Prețul țițeiului WTI a crescut cu 76 cenți, iar prețul petrolului Brent pe Europa a crescut cu 1,26%, imediat după anunțarea blocadei Qatarului. Pe de altă parte acțiunile Qatarului s-au prăbușit. Analistul militar Sebastian Sârbu crede că urmează atacul asupra Iranului. În acest context, România are mare noroc cu scutul de la Deveselu. Rusia va fi marea perdantă, scoasă din ecuația luptei antiteroriste.

Analistul militar consideră că totul ar avea legătură cu înțelegerea semnată recent între SUA și Arabia Saudită prin care Arabia Saudită a devenit beneficiara unor contracte de armament de miliarde de dolari.

Ori de câte ori s-a încercat înarmarea unui stat arab de către Occident acel stat nu a ezitat să își folosească ambițiile militare și geopolitice proprii.

Iar Arabia Saudită este cunoscută pentru rivalitățile ei istorice cu Iranul și, recent, a asociat Qatarul cu Iranul la capitolul finanțarea terorismului internațional.

”Nu este un secret pentru nimeni că Arabia Saudită a primit arme din SUA contra Iranului. Este clar că totul corespunde unui plan care vizează în final anihilarea Iranului. Adevărata țintă a blocadei instituite asupra Qatarului o reprezintă de fapt Iranul.

În primă etapă se va testa reacția Iranului față de această criză regională cu riscuri geopolitice. În a doua etapă se va recurge la o intervenție militară în Qatar al celor șapte state coordonată de Arabia Saudită al cărui scop va fi înlăturarea de la putere a actualului regim acuzat de finanțarea ilegală a terorismului”, ne-a spus Sebastian Sârbu, vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării, Special Advisor Helsinki Think Tank.

Această acțiune va exercita o presiune uriașă asupra Iranului, spune Sebastian Sârbu, fiind certă o criză economică și energetică în Iran care va crea contextul geostrategică pentru o intervenție americană.

Blocarea strâmtorii Hormuz va declanșa războiul

”Iranul are o singură alternativă geopolitică și de salvare economică imediată, și anume blocarea Strâmtorii Hormuz, însă americanii abia așteaptă o astfel de ,,greșeală ” strategică pentru a interveni militar contra Iranului”, ne-a explicat analistul Sebastian Sârbu.

Iranul este acuzat de facilitarea unui program nuclear desfășurat în scopuri militare dar și de finanțarea terorismului.

Oricum, în cazul unui război cu Iranul, România are suficiente garanții de securitate, iar scutul de la Deveselu este menit să ne apere de rachetele iraniene.

”Marea perdantă din acest conflict este Rusia care va rămâne la periferia luptei antiteroriste. În cazul unui nou război cu Iranul nu trebuie să ne așteptăm la contramăsuri din partea Rusiei, deoarece SUA au făcut multe concesii Moscovei în cazul Siriei”, a mai spus analistul militar Sebastian Sârbu.

 

 

Un răspuns

  1. ….ce ”GARGARĂ”……ce ”concesii” a făcut SUA Rusiei în Siria…!!!!??????…….dacă nu intrau rușii în Siria intrau americanii……în Crimeea a fost la fel…….e ca pe ”tabla de șah”……se spionează ”unii” pe ”alții”…….și le este FRICĂ la ”unii” de ”alții” reciproc……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri