Caută
Close this search box.

Bob Dylan nu pierde premiul Nobel! Şi-a trimis discursul pe ultima sută de metri

 

Bob Dylan, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2016, a trimis in extremis discursul tradițional necesar pentru a încasa suma aferentă acestui premiu, sub forma unei înregistrări audio în care artistul schițează o poetică a cântecului și evocă surse de inspirație precum Homer sau „Moby Dick”, informează DPA și AFP.

„Discursul este extraordinar și, după cum era de așteptat, elocvent”, a comentat secretara permanentă a Academiei suedeze, Sara Danius, pe blogul său.

Dylan, 75 de ani, a avut la dispoziție șase luni pentru a transmite acest discurs după ceremonia de acordare a Premiilor Nobel, care se desfășoară în fiecare an în data de 10 decembrie, la Stockholm, în memoria lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și creatorul acestor distincții care îi poartă numele.

Furnizarea acestui discurs este o precondiție pentru primirea cecului de 8 milioane de coroane suedeze atașat premiului, iar termenul limită de predare al acestuia era 10 iunie. Termenul a fost respectat de artist, iar discursul său a fost postat pe site-ul Academiei suedeze.

În discursul de 26 de minute, acompaniat de un pian pe fundal, Dylan descrie cărțile și muzica care l-au influențat de-a lungul vieții și încercarea sa de a stabili o legătură între muzica și literatura sa.

„Atunci când am primit Premiul Nobel pentru Literatură, m-am întrebat care anume a fost legătura dintre cântecele și literatura mea. Am vrut să mă gândesc și să descopăr conexiunea”, susține compozitorul, pe numele său real Robert Allen Zimmerman.

Artistul amintește printre numele care l-au inspirat scriitori precum Cervantes, Herman Melville și William Shakespeare, însă recunoaște că a avut numeroase surse de inspirație, de la Homer la Buddy Holly.

„Moby Dick” de Herman Melville, „All Quiet on the Western Front” de Erich Maria Remarque și „Odiseea” de Homer sunt trei dintre cărțile care l-au marcat încă din perioada școlii, a subliniat artistul.

Spre surpriza generală — uneori impregnată de indignare — Bob Dylan a fost recompensat în octombrie cu Premiul Nobel pentru Literatură — amintește AFP — ”pentru că a creat în marea tradiție a muzicii americane noi moduri de exprimare poetică”, după cum a argumentat Academia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri