Caută
Close this search box.

Rezervele valutare ale României au scăzut cu jumătate de milliard de euro

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că rezervele valutare au scăzut cu aproape jumătate de miliard de euro în luna mai faţă de luna aprilie a acestui an. Ministerul Finanţelor Publice anunţă şi el că luna aceasta va face împrumuturi mai mari pentru a acoperi deficitul bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice. Concluzia o dă Banca Mondială, care apreciază o creştere economică mai mare a României decât cea previzionată.

Banca Mondială a anunţat, ieri, că economia României va înregistra un avans de 4,4% în acest an, faţă de o creştere de 3,7% previzionată în ianuarie. În raportul privind Perspectivele Economiei Globale, instituţia financiară internaţională a revizuit în evoluţie, cu 0,3% estimările pentru 2018 şi 2019, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% şi, respectiv, 3,5%. Ceea ce nu este explicat în raportul Băncii Mondiale este că economia României, în cifre, creşte, dar ponderea o reprezintă consumul, care nu este susţinut de industrie. Evoluţia consumului se regăseşte şi în datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. „Deficitul comercial a urcat la 1,26 miliarde euro în primele două luni din 2017. Exporturile au însumat 9,75 miliarde euro, în perioada ianuarie—februarie 2017, în creștere cu 9,2% față de primele două luni din anul precedent, iar importurile s-au cifrat la 11,009 miliarde euro, după un avans de 10,9%”.

În timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puţin la creşterea economiei României, ea va pune presiune pe deficitele publice şi externe, se arată în raportul publicat luni de Banca Mondială. România îşi va îndeplini anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB şi este posibil ca avansul economiei să depăşească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor şi de reducerile de taxe, a declarat, luna trecută, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, într-un interviu acordat Reuters.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri