Caută
Close this search box.

Salariile Olguței

Creșterile salariale promise încă din campania electorală de Liviu Dragnea încep să devină un fel de fata morgana a zilelor noastre. Instalată la Ministerul Muncii, Olguța Vasilescu a transformat mandatul său de ministru în promisiunea că vom avea o lege unitară a salarizării, așa cum nu au mai văzut românii în ultimii 25 de ani.

Concret, lucrurile se schimbă cu viteza gândului. Ce spunem seara, nu se mai întâmplă dimineața. Guvernul nu are bani să facă majorările de 50% si 100% promise în Educație și Sănătate, de la 1 ianuarie 2018. A recunoscut chiar ministrul de Finanțe. A intervenit din nou ministrul Olguța Vasilescu, probabil pentru a pune lucrurile în ordine, să fie clar pentru toată lumea. Creșterea de 25 la sută de la 1 ianuarie se aplică la toți bugetarii la salariul brut, apoi începând ”cu data de 1 martie o majorare de încă 20% pe educatie, care cumulat cu cei 25% înseamna per total o crestere cu 50% cum am promis, și de asemenea cu grila până în 2022 pentru medici și asistente tot de la 1 martie”. Au înțeles doctorii și profesorii cum va arăta statul lor de plată? Cu siguranță, s-au lămurit care sunt veniturile pe care pot conta.

Pe înțelesul tuturor, reformulăm promisiunile și amânăm amânările. Mai rău ca-n Caragiale. Pe de altă parte, primarii și consilierii locali vor avea salarii majorate indiscutabil. Discrepanțele salariale de care vorbea doamna ministru vor continua să existe atâta vreme cât interesele politice și mai ales cele personale primează în fața celor economice. Nici premierul Grindeanu, nici ministrul Muncii nu au explicat de ce majorările salariale au fost decalate. Doar președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a amintit brusc că el a spus mereu că e vorba de o creștere etapizată. Noi, mai creduli, nu am uitat însă că toți cei citați, doar în urmă cu două luni, ne anunțau cu surle și trâmbițe că medicii vor avea salarii duble din 2018.

Minciunelele electorale probabil se vor transfera și la o altă promisiune, scăderea cotei de impozitare si impozit zero pe veniturile sub 2000 de lei. Tot de legea salarizării depinde, vom vedea cum va fi ea adoptată de Camera Deputaților. Până atunci, intenții și promisiuni din belșug ca lucrurile să pară frumoase până la alegerile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri