Caută
Close this search box.

MAE, îngrijorat de atitudinea provocatoare a oficialilor maghiari faţă de poporul român şi de istoria sa

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi manifestă dezamăgirea faţă de constanta atitudine de provocare a oficialilor ungari faţă de autorităţile române, faţă de poporul român şi faţă de istoria sa.

MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării ordinea juridică clădită în Europa după războaiele mondiale, a declarat, într-un răspuns la solicitarea News.ro, purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu.

Recent, Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a afirmat, cu ocazia unei ceremonii dedicate Trianonului, că Ungaria aşteaptă scuze, inclusiv din partea preşedintelui României, pentru „nedreptatea” de la Trianon, care este un păcat al Europei şi o ruşine a întregii lumi occidentale.

”Suntem familiarizaţi cu declaraţiile recente ale şefului Oficiului Primului ministru ungar, ca de altfel şi ale altor înalţi oficiali ungari, ocazionate de ziua de 4 iunie, data semnării, în 1920, a Tratatului de pace de la Trianon. Regretăm aceste declaraţii şi ne manifestăm dezamăgirea faţă de constanta atitudine de provocare a oficialilor ungari faţă de autorităţile române, faţă de poporul român şi faţă de istoria sa”, a explicat Paul Ciocoiu, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al MAE român completează: ”Ne exprimăm, în egală măsură, îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării ordinea juridică clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanţie a stabilităţii şi securităţii în plan regional”.

El a precizat că autorităţile române, şi în mod deosebit ministrul Afacerilor Externe prin implicarea sa personală, au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de deschidere şi de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază, semnat în 1996, sub primul mandat de ministru al Afacerilor Externe al lui Meleşcanu.

”Vizita la Budapesta a ministrului Meleşcanu, prima vizită bilaterală efectuată de domnia sa de la preluarea, în 2017, a portofoliului de afaceri externe, şi participarea, în premieră pentru un ministru de Externe român, la Reuniunea anuală a diplomaţiei ungare sunt grăitoare pentru abordarea constructivă asumată de partea română în relaţia cu Ungaria”, mai spune Ciocoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri