Caută
Close this search box.

Marea Britanie. Rezultatul alegerilor ar putea atrage o altă abordare asupra Brexit

Afrontul suferit de Theresa May joi la legislativele britanice riscă să schimbe datele pentru negocierile asupra Brexit, pe care șefa executivului le va aborda de pe o poziție puternic slăbită, dacă ea va rămâne în funcție până atunci, comentează AFP vineri.

Pierzând majoritatea absolută în Parlament, conform estimărilor, premierul conservator nu numai că a ratat pariul de a-și consolida autoritatea, ci a slăbit capacitatea de a-și impune linia în discuțiile cu Bruxellesul, programate să înceapă în zece zile, estimează experții.

Susținând un Brexit „dur”, care să includă ieșirea din piața unică, Theresa May a convocat aceste legislative anticipate pentru a avea mână liberă și a îndepărta eventualele reticențe în cadrul partidului său, arată Agerpres.

În loc de aceasta, „ea și-a văzut poziția puternic slăbită cu un credit politic foarte afectat în momentul începerii acestor negocieri”, subliniază Keith Featherstone, expert în politica europeană la London School of Economics.

„Rezultatul nu va scăpa evident nici Angelei Merkel, nici lui Emmanuel Macron, nimănui altcuiva. Aceasta schimbă dinamica”, insistă politologul Paul Kelly, referindu-se la cancelarul german și președintele francez.

Problema pentru Theresa May este dublă. Pe plan internațional, reputația sa a primit o lovitură.”De acum înainte, când ea își va prezenta cererile” partenerilor europeni, „ei ar putea spune: foarte bine, dar vom vedea”, notează Paul Kelly.

Premierului îi va fi greu să-și impună autoritatea în propriul său partid și riscă să fie de acum înainte datoare euroscepticilor din tabăra sa.

„Dacă ea avea un mandat puternic, ar fi avut mai multă greutate pentru a rezolva probleme precum cea a facturii pe care Bruxellesul o cere Londrei, dar acum ea va trebui mai întâi să-și rezolve problemele în propriul partid, unde unii vor spune că nu trebuie dat niciun bănuț Bruxellesului”, adaugă Kelly.

Nigel Farage, fostul lider al partidului eurofob UKIP, este neliniștit. „Brexitul este în pericol”, spune el, gândindu-se deschis la o întoarcere în politică. „Articolul 50 a fost declanșat și noi suntem pe drum. May a pus toate acestea în pericol. Chiar (ministrul pentru Brexit), David Davids începe să facă concesii”, a scris el pe Twitter.

Militanții anti-Brexit au căutat imediat să profite de ocazie pentru a cere o cotitură în modul de a aborda ieșirea din UE.

„Termenii Brexitului trebuie să fie negociați în mod radical diferit”, a lansat Gina Miller, o eurofilă care a făcut campanie pentru mișcarea „Best for Britain”. „Britanicii nu au votat pentru acest Brexit dur, ei nu au votat pentru a părăsi piața unică”, a susținut ea la canalul ITV.

„Principiul Brexitului nu este repus în discuție. Dar propunerile guvernului da, fără a mai vorbi de calendar. Menținerea în piața unică ar putea reveni la masa negocierilor”, estimează la rândul său fostul deputat tory și director al site-ului „ConservativeHome”, Paul Goodman.

Problema calendarului este cea care se pune în viitorul imediat. Fără a avea asigurată majoritatea absolută, Theresa May va trebui să încerce să formeze un guvern, ceea ce ar putea dura mult timp și va fi complicat. „Este haosul cel mai complet și cel mai total”, subliniază profesorul Tim Bale de la Queen Mary University din Londra.

Viitorul însuși al Theresei May în Downing Street este problematic. „Aceasta ar putea însemna chiar sfârșitul carierei sale politice”, afirmă dr. Mike Finnn, cercetător la Universitatea din Warwick.

UE spera să treacă cu bine aceste turbulențe. Potrivit mai multor surse, Bruxellesul dorea ca alegerile britanice să facă să apară un lider puternic pentru un maxim de eficiență în cei doi ani de negocieri intense programate.

Un răspuns

  1. …..ISTORIA a demonstrat că nimic nu e veșnic……nici un ”imperiu” , indiferent cum se cheamă nu este veșnic……..a venit rândul ”imperiului britanic”……baba-regina nu e Matusalem…….insula din punct de vedere politic, social, al vieții de zi cu zi, etc. trece printr-o CRIZĂ serioasă……”insula” e divizată la extreme…….cum ”cade” baba-regina cum începe ”războiul civil”………nemulțumirile vor exploda…….criza mondială și-a pus amprenta și acolo……un conflict militar, mai ales în Orientul Milociu va pune punctul pe ”i”……..orice greșeală, cât de mică îi va fi fatală…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri