Caută
Close this search box.

Criza cărnii de porc, readusă în atenţia Comisiei Europene

Realitatea românească a sectorului de producere a cărnii de porc este în continuare dramatică: fermierii vând în continuare sub prețul de producție, acumulând pierderi însemnate.

Mai mult decât atât, fermierii reprezentaţi în Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine spun că au mari probleme în achiziția de purcei pentru că marile state producătoare își protejează piața internă și s-a ajuns la refuzul livrărilor către România chiar și în condițiile în care crescătorii de la noi fac plata în avans. „Devenim, pe zi ce trece, tributari lipsei unei politici zootehnice coerente. Trăim într-o piață anormală și nereglementată a porcului românesc, într-un sistem bazat pe vânzarea de materie primă – cereale – și achiziții de purcei comunitari la prețuri din ce în ce mai mari”, arată președintele asociaţiei, medicul veterinar Mary Pană. „Noi, producătorii de carne de porc din România, ne-am convins că sectorul producției cărnii de porc nu reprezintă o prioritate pentru autorități. Se preferă ca România să importe anual peste 200.000 de tone de carne de porc, de multe ori la limita termenului de expirare a garanției pentru carnea proaspată”, spunea recent Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

România înregistra, la 31 octombrie 2016, un consum de carne de porc de 24,4 kg pe an pe locuitor, în scădere cu aproape 8 kg față de 2015 când era de 31,4 kg/an/locuitor și când consumul mediu din Uniunea Europeană se cifra la 40,9 kg/an/locuitor. Potrivit balanței cu produse agroalimentare, România s-a aflat anul trecut pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare, în topul importurilor din țările Uniunii și terțe dominând carnea de porc proaspătă și refrigerată, cu o cantitate de 141.640 de tone și o sumă cheltuită de 241 de milioane de euro. Greutăţile prin care trec fermierii nu îl lasă indiferent pe Daniel Buda, europarlamentar care face parte din Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European. Un apărător constant al drepturilor agricultorilor români la Bruxelles şi Strasbourg, Buda a interpelat recent Comisia Europeană pe această temă. „Sectorul cărnii de porc se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi cele legate de creșterea prețului purceilor achiziționați din statele membre, deoarece fermierii români sunt nevoiți să plătească între 80 și 90 de euro pe cap de animal, deși costul de producție a unui purcel de 25 kg nu depășește 40-45 euro. Această discrepanță între costul de producție și cel de vânzare este determinată de faptul că marile state producătoare își limitează exporturile de porci în vederea protejării pieței interne, blocând astfel procesul de achiziție. Este nevoie ca, la nivel european, să existe un program de susținere a reproducției porcinelor, pentru a veni în sprijinul micilor producători, având în vedere că, de peste 20 de ani, crescătorii de porci din România depind în totalitate de fermele de reproducție din Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania și Danemarca. Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a reduce gradul de dependență a micilor producători de marile ferme, dar și pentru a debloca procesul de achiziție a porcilor din alte state membre? “, a notat europarlamentarul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri