Caută
Close this search box.

Hoţii de păduri, vânaţi de cetăţeni cu o aplicaţie specială de pe mobil

În Raportul Greenpeace pe 2016 privind tăierile ilegale de păduri, publicat astăzi, se arată că au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri/zi, în scădere semnificativă fată de anii anteriori. Interesant este faptul că 42% din cazurile investigate de autorități, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate de către aceștia autorităților, în special printr-o aplicaţie nouă pentru telefonul mobil: “Inspectorul Pădurii”.

Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale au fost identificate în județele Mureș – 1.057 de cazuri (11%), Brașov – 664 de cazuri (7%) și Olt – 605 cazuri (6%).

Partea pozitivă este că numărul infracțiunilor depistate a scăzut cu 47% față de anul 2015.

Astfel, au fost tăiați ilegal 140.964,85 metri cubi de lemn, mai mult de jumătate (52,59%) provenind din județele Maramureș, Iași și Cluj. Cele mai mari prejudicii se înregistrează în județul Maramureș – 17.996.536 lei, ceea ce reprezintă 45,59% din valoarea prejudiciului înregistrat la nivel național.

Totodată, au fost confiscate 1.146 de vehicule care transportau materialul lemnos fără proveniență legală.

Programul “Inspectorul Pădurii” a fost folosit cel mai mult în Argeş, Dâmbovița şi Dolj

Raportul scoate în evidenţă faptul că un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de către autorități ca urmare a modificării legislației în domeniu și a creșterii gradului de transparență – aplicația de mobil “Inspectorul Pădurii” și site-ul www.inspectorulpadurii.ro.

Astfel, 42% din cazurile investigate de autorități, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate de către aceștia autorităților. Județele cu cel mai mare grad de implicare a cetățenilor sunt: Argeș și Dâmbovița, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizărilor primite, urmate de județul Dolj, cu 6%. Interesant este faptul că în raport apare şi un caz de tăiere ilegală de pădure înregistrat în Bucureşti!

În anul 2016 România a avut 60.000 de pădurari voluntari

În cursul anului 2016 s-au înregistrat 16.214 de apeluri la numărul de urgență 112, făcute cu scopul de a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos, reprezentând o scădere cu circa 19% față de anul anterior. Această scădere se datorează în principal faptului că în cursul anului trecut a fost lansată aplicația de mobil Inspectorul Pădurii, care le permite deținătorilor de smartphone verificarea în timp real a transporturilor de material lemnos, fără a mai fi necesar să apeleze numărul de urgență 112. Această aplicație a fost descărcată și instalată de peste 60.000 de utilizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri