Caută
Close this search box.

Vălean, despre schimbările climatice: „Slăbiciunea Acordului de la Paris stă în natura sa voluntară“

Înaintea dezbaterii din plen de miercuri despre retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, Adina Vălean, președinta Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, a făcut câteva precizări pe această temă pentru pagina instituţiei europene.

Cât de fragil este acordul de la Paris acum, după decizia președintelui Trump?

Slăbiciunea Acordului de la Paris stă în natura sa voluntară, astfel, punerea sa în aplicare va depinde în mare măsură de modul în care va evolua economia globală în viitor. Acum, pericolul constă în a pune economia deasupra angajamentelor noastre față de planetă. Aceasta este o abordare foarte conservatoare, dar ușor de explicat oamenilor și atractivă pentru mulți politicieni din întreaga lume. Pentru moment, aș vrea să văd mai mulți bani alocați acțiunii climatice. Statele Unite au contribuit la Fondul verde pentru climă, în timp ce ceilalți semnatari și-au exprimat doar intenția de a contribui după perioada de punere în aplicare inițială a Acordului de la Paris. Trebuie să facem și aceste contribuții financiare – ceea ce va arăta că suntem serioși în legătură cu angajamentele noastre. Avem nevoie de fapte, nu numai de vorbe. Dacă facem acest lucru, va exista un viitor. Dacă nu, Acordul de la Paris va fi doar un moment în istoria noastră, în care am decis să acționăm în legătură cu schimbările climatice, dar de fapt am eșuat.

Cum credeți că va afecta retragerea SUA țările terțe și angajamentul lor în a combate schimbările climatice?

Depinde foarte mult de interdependența economiilor lor cu cea a Statelor Unite. Dacă au relații economice foarte strânse și companiile din țara respectivă se află sub o reglementare strictă datorită legislației privind acțiunea în domeniul climei, în timp ce companiile americane nu trebuie să se confrunte cu același cadru de reglementare, competitivitatea industrială devine importantă. Din acest motiv, Comisia Europeană, din punctul meu de vedere, ar trebui să răspundă acestei preocupări reale privind potențialul dezechilibru economic din cadrul relației transatlantice. Dincolo de relațiile UE-SUA, rămâne de văzut și cât de mult se vor angaja țările terțe. Știm cu toții că există o diferență între declarațiile politice și implementarea reală.

Care ar trebui să fie următorii pași ai UE în lupta cu schimbările climatice?

Trebuie să avem o diplomație foarte activă, pentru a-i menține pe ceilalți semnatari în acord cu angajamentele lor. Partenerul natural pentru noi a fost întotdeauna Statele Unite, dar acum ne aflăm singuri în fruntea acțiunilor climatice. Va fi o provocare, cu siguranță, însă Uniunea Europeană are o experiență vastă în ceea ce privește colaborarea cu alte țări pentru combaterea schimbărilor climatice. Nu este nimic nou pentru noi. Pe de altă parte, trebuie să acționăm rapid – dar nu din punct de vedere al acțiunii climatice, ci din punct de vedere economic. Economiile noastre – atât în Europa cât și în SUA – sunt atât de interdependente încât această ruptură va avea un impact puternic asupra competitivității companiilor noastre. După părerea mea, trebuie să accelerăm tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Tranziția este întotdeauna grea și are impact asupra competitivității. Dar cu cât reușim mai repede, cu atât economia noastră va avea oportunități mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri