Caută
Close this search box.

Cartea lui Grindeanu

Au fost copioase ultimele zile, politica românească și-a reconfigurat disponibilitatea pentru spectacol în toată regula. În general, obișnuiți cu circul ne-am zis că lucrurile se vor clarifica în trei zile și Grindeanu va deveni vicepremier, într-o înțelegere tacită cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Iată însă că rezistența primului ministru este de oțel, nu de tinichea, iar cărțile de sub masa de joc a PSD-ului nu au fost jucate încă. Ba mai mult, se pare că gunoiul ascuns sub preș îl va mânji bine de tot pe liderul social-democraților, al cărui scaun se clatină serios. Iar cum teatrul absurdului îl depășește chiar pe Eugen Ionescu, mă gândesc că următorul act din ”Scaunele” se va juca astăzi, când demisiile miniștrilor ”incompetenți”, ca să citez din deja clasicul Dragnea, vor inflama orgoliile, dar și neputința politică.

Ne vom lămuri săptămâna aceasta dacă Grindeanu a câștigat PSD. Sau cât de vulnerabil iese Dragnea din această confruntare, surprinzătoare chiar și pentru electoratul PSD. Lipsa unui lider autentic, vehiculată de reformatorii din PSD, capătă consistență, mai ales că de la Ion Iliescu încoace PSD-ul a oscilat între interlopi, penali și plagiatori. PSD-ul trebuie să-și recapete cu orice preț credibilitatea politică, altfel prăbușirea se va produce chiar în interiorul partidului, lucru incredibil pentru o țară lipsită de opoziție.

Se pot întâmpla lucruri neașteptate în politica românească. Interesele sunt mari, inimaginabile pentru mintea românilor, de aceea contractul cu scaunul, cu numirea politică în fond, e pe viață și pe moarte. Întrebarea se pune dacă noi, cetatenii acestei tari, atât de polarizați în ura împotriva unei formațiuni politice, am fi capabili să susținem un demers just, indiferent de unde vine acesta. Greu de crezut în condițiile în care dezgustul a devenit o atitudine de viață, iar echilibrul politic pare a fi doar un slogan oportunist.

Să fim cinstiți: obiectivul politic propus de Liviu Dragnea a fost să-și apere propria piele. Apoi, urma visul vieții: să devină președintele României. Iar valorificarea nu părea o problemă cu un guvern obedient, cum ar fi trebuit să fie cel condus de Grindeanu. Numai că prima lovitură a venit după episodul OUG 13, iar Tudorel Toader a pus capac nervilor lui Dragnea, când n-a vrut să-i schimbe din funcții pe procurorul-șef DNA Kovesi și pe procurorul general Augustin Lazăr.

Iată că evaluarea guvernării a fost ultranecesară și schimbarea premierului a fost anticipată la televizor de Gabriela Firea, care și-a exprimat public nemulțumirea față de Sorin Grindeanu. Plecarea lui părea iminentă, doar că, stupoare, Grindeanu a învățat să joace chiar pe cartea consacrată a PSD-ului: tupeul. Acum vom vedea deznodământul. Indiferent de rezultat, bătălia e pe viață si pe moarte și se dă la televizor, cu toate cărțile la vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri