Caută
Close this search box.

Gazprom, despre noile sancțiuni: un efort al SUA de a-și spori exporturile de gaze

Noile sancțiuni împotriva sectorului energetic din Rusia, adoptate joi de Senatul Statelor Unite, au scopul de a ajuta exportul de gaz petrolier lichefiat (GPL) american către Europa, a declarat Aleksandr Medvedev, director general adjunct al companiei petroliere ruse Gazprom, citat de Reuters, care a preluat agenția Interfax. Medvedev a afirmat că americanii „nu își ascund” obiectivul de a livra GPL peste Atlantic, arată Agerpres.

Legislația adoptată de Senatul american mai trebuie aprobată și de Camera Reprezentanților din Congresul SUA, apoi semnată de președintele Donald Trump. Casa Albă a apreciat joi că sancțiunile deja în vigoare împotriva Rusiei sunt eficiente.

Până acum, Gazprom a negat că intențiile Washingtonului de a extinde sancțiunile ar putea influența afacerile cu gaze în Europa, apreciind că transportul GPL din Statele Unite are costuri prea ridicate.

Joi, Germania și Austria au criticat la rândul lor Senatul SUA pentru noile sancțiuni, arătând că acestea ar putea expune la amenzi și firmele europene implicate în proiectele Rusiei din domeniul energetic. Printre acestea se numără și dublarea capacității conductei submarine de gaze Nord Stream, care ar permite evitarea livrărilor către Uniunea Europeană prin Ucraina. Medvedev a arătat că Gazprom a încasat deja peste un miliard de euro pentru acest proiect de la partenerii săi. În aprilie, Uniper, Wintershall, Shell și OMV au acceptat să contribuie fiecare cu câte 10% din costul Nord Stream, adică până la 950 de milioane de euro fiecare, în timp ce Gazprom va asigura 50% din finanțare, reamintește Reuters. Conducta ar urma să devină funcțională în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri