Caută
Close this search box.

Vremea discursului second-hand

Dacă afirmaţia „nu haina îl face pe om” este negociabilă, când vine vorba despre vorbe lucrurile sunt, după mine, limpezi. Ne-ar plăcea, în aceste zile tumultoase, să credem că faptele cuvântează cel mai bine despre un ins sau altul. Dar e de ajuns ca ei să deschidă gura ca să-ţi dai seama cu cine ai de-a face și să rămâi, la rândul tău, cu gura căscată. Prezentul etalat de televiziuni e doldora de exemple și chiar, slavă Domnului, de modele.

Sesizând pericolul de a-și șifona imaginea cu unul, două cuvinte mai neinspirate, oamenii nevoiţi să vorbească mult, care-şi câştigă astfel existenţa, s-au adaptat rapid. Discursurile sunt astăzi ca veşmintele. Care mai de ocazie, care mai de lucru, discursuri – fracuri, pijamale, discursuri-de-vreme-rea. Discursului-joben i se opune discursul-şapcă.

Politicienii, prin definiție discursagii profesionişti, înzestraţi cu arta de a recicla, de a-şi da vorbele la întors, nu sunt luaţi niciodată prin surprindere. Asta i se întâmplă ageamiului de pe stradă, care merge la un interviu pentru o slujbă de doi bani, sau stă cu orele cocoșat în fața unui ghișeu, din spatele căruia îl umilește vreo acritură monosilabică.

În sfera politică, mai bine zis în sferele politicii (căci pentru a face faţă bătăliilor trebuie să fii dotat cu două sfere mari aşezate acolo unde trebuie, și nu ne referim la calota craniană), am întâlnit discursul baroc, somptuos, strălucitor, numai fireturi, epoleţi, nasturi şi catifele. E o adevărată plăcere să-l îmbraci, fie că eşti uriaş, fie că Mama Partid te-a născut mai firav. La căldurica lui poţi sta confortabil, iar pe dinafară adii prospeţime, chiar dacă nu te-ai mai spălat cu lunile de cât te-ai mânjit şi nici nu s-au descoperit încă apa şi detergentul care o vor putea face vreodată.

Am ascultat şi discursul-chiloți, potrivit confruntărilor corp la corp, când e nevoie ca unele organe să fie iute folosite împotriva unui adversar îmbrăcat într-un discurs mai elegant, incapabil să se dezbrace de bunul simț la fel de repede ca adversarul.

Moda discursului, ca și moda caracterelor, se mişcă extrem de rapid. La fiecare ciclu de alegeri salutăm cu bucurie înlocuirea ținutelor de gală, care  ar trebui îmbrăcate cu onoare o dată-n viață, cu zdrențele de mai multe mandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri