Caută
Close this search box.

Undă verde pentru fabricarea transportorului blindat amfibiu româno-german

Uzina Automecanică Moreni şi furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat miercuri, 14 iunie, actul constitutiv al Romanian Military Vehicle Systems societate mixtă  romano-germane – Rheinmetall – Automecanica Moreni. Ceremonia s-a desfăşurat sub egida Ministerului Economiei şi în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea – și va fi, probabil, fructificată politic prin vizita de trei zile a președintelui Klaus Iohannis în Germania, începând cu data de 19 iunie.

Viitorul vehicul TBT 8×8 este un transportor blindat amfibiu de trupe cu mobilitate superioară, ce va fi pus la dispoziţia armatei române şi a altor clienţi interesaţi. Acordul UAM – Rheinmetall de fabricare a TBT 8×8 presupune transfer de know-how şi dezvoltarea de tehnologie, în comun.

Mihai Tudose, Ministrul Economiei: ”Mulțumesc părții germane pentru determinarea și celeritatea cu care s-a implicat în acest proiect. Sper ca și celelalte proiecte pe care am început să le dezvoltăm și concretizăm cu Rheinmetall, în domeniul industriei de apărare, să se întâmple cu aceeași viteză și cu aceeași seriozitate”.

Transportorul Blindat 8×8, fabricat la Moreni pentru România și pentru export

Thorsten Heinzen, director executiv Rheinmetall Defence (Eastern Markets): ”Uzina Automecanică Moreni și Rheinmetall au împreună mai mult de 150 ani de experiență în fabricarea și dezvoltarea de vehicule militare blindate. Putem promite că împreună vom dezvolta un nou vehicul de acest tip, cel mai avansat din această categorie. Din perspectiva noastră e timpul potrivit să facem acest lucru în România, atât pentru piața locală cât și pentru cea externă”

Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: ”În acest an sărbătorim 25 ani de la semnarea tratatului de prietenie româno-german. Cred că tocmai am adăugat un element foarte important acestui jubileu”.

Merită menţionat că preşedintele Klaus Iohannis merge pe 19 iunie într-o vizită de trei zile în Germania. RMVS va fabrica, vinde și asigura mentenanța transportorului blindat de trupe 8×8 (TBT 8×8), produs realizat în comun de join-venture-ul româno-german.

Romanian Military Vehicle Systems este o societate mixtă româno-germană, cu cote egale de capital social. Potrivit actului constitutiv, semnat sub egida Ministerului Economiei și în prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, orice modificări ale capitalului se vor face doar cu menținerea cotelor de 50%-50% ale acționarilor. În primii 5 ani de la constituirea RMVS, niciunul dintre cei doi acționari nu poate transfera acțiuni către o terță parte, fără acordul expres al celuilalt acționar.

Rheinmetall Defense este cel mai important furnizor de tehnologie militară din Europa

Rheinmetall AG este un holding integrat, înființat în 1889, cu sediul în Düsseldorf-Germania. Grupul listat public este lider de piață în domeniile mobilității ecologice și tehnologiei de securitate. În 2016, cei 23.000 de angajați ai holdingului au generat vânzări anuale de peste 5,6 mld.euro. Rheinmetall AG are două divizii: Rheinmetall Defense și Rheinmetall Automotive. Sectorul de apărare al grupului, Rheinmetall Defense este cel mai important furnizor de tehnologie militară din Europa.

Uzina Automecanică Moreni, fondată în 1968, este singura fabrică din România care produce transportoare blindate pe roți. UAM a realizat în 40 de ani peste 15 000 de produse, majoritatea pentru export. Produsele UAM au fost utilizate în numeroase misiuni de securitate, stabilitate sau de menținere a păcii, în diferite teatre de operațiuni. Din 2001, fabrica este o filială a Companiei Naționale ROMARM.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri