Caută
Close this search box.

Ce citim săptămâna aceasta

Noutățile editoriale vă pot face zilele de vară mai plăcute, dacă nu chiar sunteți deja în vacanță și vă doriți ceva de citit pe plajă.

Pe urmele lui Odiseu, de Marianna Koromila, editura Cartea Românească

Din zorii istoriei până în secolul XX, soarta a nenumăraţi indivizi siliţi să rătăcească prin lume în căutarea unei vieţi mai bune s-a asemănat, într-o măsură mai mică sau mai mare, cu aceea a miticului Odiseu. Fascinanta aventură a lui Hristu Danielopol, un Odiseu modern pornit să îşi împlinească destinul de întreprinzător pe fondul radicalelor prefaceri ce au zguduit Europa de Est începând din perioada războaielor balcanice şi pânã după cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, i-a oferit autoarei volumului de faţă, istoricul şi omul de litere Marianna Koromila, prilejul de a-şi pune în valoare cunoştinţele şi talentul în evocarea unui periplu plin de culoare, prin spaţii geografice şi medii sociale de o uimitoare diversitate. Negustor de coloniale la Constanţa, zaraf la Galaţi, proprietar de cafenea/cofetărie în staţiunea Berdianska de la Marea Azov, importator de succes în Dobrogea interbelică, angrosist în oborul bucureştean, director al Cooperativei de Stat a Cofetăriilor din capitalã, fermier pe pământul sacru al Aticii, personajul central parcurge un itinerar captivant, a cărui prezentare inspirată a contribuit, nu puţin, la succesul binemeritat al cărţii în patria autoarei.

Vocea lui Archer, de Mia Sheridan, Epica Publishing House

,,Vocea lui Archer” este despre întâlnirea dintre o fată blocată în amintirea unei nopți terifiante și a unui bărbat pentru care iubirea reprezintă cheia vindecării și libertății lui. Este povestea unui tânăr care trăiește cu o rană îngrozitoare și a unei fete care îl va ajuta să-și găsească ,,vocea”. E un roman emoționant și captivant despre suferință, destin și puterea tămăduitoare a dragostei.

Mia Sheridan este una dintre cele mai bine vândute autoare de literatură ,,romance” din lume. Cărtțle ei se aflăpe listele de bestselleruri ale multor publicații, precum: New York Times, USA Today și Wall Street Journal. Pasiunea ei este să țeasă povești de dragoste despre oameni care sunt destinați unii altora.

Scrisori 1925–1975 și alte documente, Martin Heidegger, Hannah Arendt, editura Humanitas

În filozofia sa, care s-a impus printr-o terminologie cu totul originală şi prin crearea unor concepte mereu inedite, Martin Heidegger a omis constant şi în mod intenţionat cuvântul „iubire“ – deşi discursul său filozofic avea ca principal obiect, mai cu seamă în perioada de tinereţe, „fiinţa umană“ (Dasein) şi tot ce ţine de ea.

În scrisorile către Hannah Arendt, publicate în volumul de faţă, acest cuvânt intră în prim-plan şi este rostit cu toată tăria, dezvăluind „prea-omenescul“ impetuos al filozofului. Iubirea devine dintr-odată mai mult decât un simplu cuvânt, devine o forţă „daimonică“, incontrolabilul însuşi. „Daimonicul m-a izbit din plin“, spune Heidegger într-una dintre primele sale scrisori, la câteva zile după ce are loc prima întâlnire cu Hannah.

Istoria iubirii, de Nicole Krauss, editura Humanitas Fiction

Acum un film de succes, cu titlul Povestea iubirii, în regia lui Radu Mihăileanu. Leo se îndrăgostește la vârsta de zece ani și îi rămâne credincios iubitei tot restul vieții. O carte misterioasă străbate spațiul și timpul – din Polonia anilor ’40 până în New Yorkul zilelor noastre – și schimbă pentru totdeauna destinele celor care au bucuria să o citească. O fată numită Alma, după eroina din romanul al cărui autor a iubit o singură dată, încearcă să găsească răspunsul la întrebările încuietoare ale vieții. O poveste superbă, vie, scrisă cu inteligență și har, care ne redă întreagă bucuria lecturii.

 

Contraviața, de Philip Roth, editura Polirom

Roman câştigător al National Book Critics Circle Award for Fiction.

Contraviaţa vorbeşte despre oameni care îşi transformă în realitate visurile de a trăi o nouă existenţă, unii dintre ei mergând până la a-şi risca viaţa pentru a schimba ceea ce părea un destin ireversibil. Oriunde s-ar găsi, personajele din romanul lui Philip Roth sunt permanent ispitite de perspectiva unei existenţe alternative care le-ar putea răsturna soarta. Cea care încearcă să desluşească aceste vieţi aflate în tranziţie este mintea romancierului Nathan Zuckerman. Inteligenţa sa sceptică şi învăluitoare calculează preţul plătit în efortul de a schimba şansele individuale şi de a remodela istoria, cititorul fiind purtat, într-un periplu fascinant, din suburbiile New Jersey-ului până într-un sat englezesc tradiţional din Gloucestershire şi dintr-o biserică londoneză pînă în teritoriile ocupate.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri