Caută
Close this search box.

Mosul: Forțele irakiene îndeamnă jihadiștii să se predea

Cetățenii din zona veche a orașului Mosul au fost informați, luni, de forțele irakiene să rămână în casele lor și i-a îndemnat pe jihadiști să se predea, potrivit AFP.

Anunțul a venit a doua zi după lansarea asaltului final destinat să ducă la eliberarea ultimului bastion urban major din Irak de sub controlul militanților grupării Statul Islamic.

Elicoptere irakiene au lansat duminică seara circa 500.000 de pliante la Mosul, al doilea cel mai mare oraș irakian situat în nordul țării.

Semnate de comandantul Rashid Yarallah, pliantele anunță locuitorii „încercuirea din toate părțile a zonei vechi a orașului Mosul și începutul asaltului din toate direcțiile”. „Stați departe de locurile publice și profitați de orice ocazie de a veni la forțele irakiene pentru a evita să fiți utilizați drept scuturi umane”, se menționează în mesaj.

Potrivit ONU, circa 100.000 de civili sunt „reținuți ca scuturi umane” de către jihadiști în zona veche a orașului Mosul.

Situat pe malul de vest al râului Tigru, care divizează Mosul, această zonă reprezintă un labirint de străzi înguste, puternic populate, dificil de utilizat în operațiuni cu implicarea de blindate, iar folosirea de arme grele pune în pericol viața civililor.

Din zona situată în apropiere de o moschee pe malul de est al Mosul controlat de putere, în fața orașului vechi, armata irakiană a lansat luni apeluri prin megafoane din vehicule militare de tip Humvee, apeluri adresate deopotrivă civililor și jihadiștilor grupării Statul Islamic.

„Forțele irakiene sunt pe cale să pună capăt suferințelor voastre. Părțile de est și de vest ale Mosul vor fi în curând din nou reunite”, se spune într-un mesaj adresat locuitorilor încercuiți.

Mesajul oferă jihadiștilor alegerea între „a se preda sau a muri”.

sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri