Caută
Close this search box.

Un euroales acuză: „Se promovează roşiile din import în dauna celor româneşti!“

Toate încercările statului de a-i încuraja pe producătorii autohtoni şi de a aduce fructele şi legumele româneşti la îndemâna consumatorilor par a fi sortite eşecului. De exemplu, marile lanţuri de magazine promovează intens tomatele din Polonia, la preţuri foarte mici, fără a oferi şi alternative româneşti. Situaţia a ajuns pe masa Comisiei Europene datorită lui Daniel Buda, euroalesul care face parte din Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European şi care s-a dovedit a fi, în cei trei ani de mandat, un neobosit apărător al drepturilor fermierilor din România.

„Supermarketurile din România aplică practici neloiale în ceea ce privește promovarea roșiilor din import în defavoarea roşiilor româneşti! Autorităţile naţionale trebuie să reacţioneze de îndată în vederea asigurării unui echilibru între producători astfel încât consumatorii să poată beneficia de o gamă mai variată de produse! Programul național pentru sprijinirea sectorului de cultură a roșiilor a fost creat cu scopul de a sprijini producătorii în obținerea recoltelor de roșii mai devreme, astfel încât să se poată furniza pe piața românească roșii autohtone. În acest sens, producătorii primesc un sprijin financiar de 3.000 de euro fiind condiționați să facă dovada valorificării unei producții de minim două tone la hectar. În ciuda acestor eforturi din partea statului de a promova legumele românești pe piața autohtonă, implicit în rețelele de supermarketuri, o parte din marii retaileri aleg să încurajeze roșiile de import din Polonia în detrimentul producătorilor locali. Astfel, anumite supermarketuri comercializează roșii din Polonia la prețuri derizorii, fără a oferi opțiuni românești. O parte semnificativă din producția locală de roșii riscă să fie aruncată, în condițiile în care supermarketurile din România sprijină exclusiv importurile, iar românii vor fi constrânși să cumpere în continuare roșii din import, fără un gust atât de bogat și cu un conținut ridicat de erbicide. Am solicitat astăzi Comisiei Europene să îmi comunice care sunt recomandările pentru autorităţile naţionale în vederea stopării practicile neloiale ale supermarketurilor de a promova roșiile din import în defavoarea roșiilor autohtone“, a explicat europarlamentarul.

De asemenea, în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Regională din Parlamentul European a avut loc un dialog cu Gabriela Matečná, ministrul slovac al Agriculturii, cu Marián Jurečka ministrul ceh al Agriculturii și cu Dejan Židan, ministrul sloven al Agriculturii, privind documentul intitulat „O mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente: abordarea practicilor comerciale neloiale și îmbunătățirea situației fermierilor”. Daniel Buda a intervenit în cadrul dialogului, subliniind necesitatea unei legi unitare la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte practicile comerciale neloiale în vederea creşterii protecţiei fermierilor dar şi a consumatorilor. „Eu vin din România și cu acest lucru ne confruntăm foarte foarte mult și ne interesează care este și opinia dumneavoastră legat de acest subiect. Dorim în final să vedem o legislație unitară la nivelul UE. Din păcate, constatăm cu regret că există abordări diferite la nivelul statelor membre și vă dau un exemplu concret, ca să nu vorbim doar că s-ar putea să existe”, a spus Buda. „Există în România o lege care a fost adoptată anul trecut care reglementa vânzarea produselor din lanțul scurt de aprovizionare. Cu toții ne dorim și știm că bilanțul din lanțul scurt este eficient până la prețul consumatorului și produse mai proaspete și la prețurile accesibile pentru că nu ai distanțele foarte mari. Ei, iată că, din păcate, UE a declanșat procedura de infrigment pe această chestiune în condițiile în care, personal, am verificat aceste aspecte și în alte state unde există legislație care permite întărirea acestor mecanisme de aprovizionare din lanțul alimentar scurt. Iată că avem nevoie de o legislație unitară la nivelul UE și în acest domeniu. Trebuie să ținem minte un lucru: dacă avem fermieri și aici nu vrem să credem că doar fermierii trebuie protejați, nu suntem doar avocații fermierilor ci suntem și avocații consumatorului. Pentru că fermierul care este bine poziționat pe piață poate să producă produse de calitate la prețuri accesibile pentru al doilea consumator și toată lumea este mulțumită în această ecuație. Aș închide dându-i dreptate domnului Erdos legat de ceea ce înseamnă o altă problemă care ne frământă pe cei din Est-ul Europei, calitatea dublă a produselor care se vând între Est și Vest. Este o realitate pe care nu trebuie să o tratăm ca și cum nu există pentru că au fost discuții în PE inclusiv în ceea ce privește calitatea mașinilor ce se vând în statele din Est și Vest și cred că această chestiune trebuie să înceteze pentru că până la urmă suntem consumatori pe aceeași piață”, a concluzionat europarlamentarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri