Caută
Close this search box.

Cancerul face ravagii în rândul agricultorilor. Daniel Buda: „E principala cauză a deceselor“

În şedinţa din această săptămână a Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Regională a Parlamentului European a fost supus spre examinare proiectul de aviz al raportului privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă. Cancerul este prima cauză a mortalității profesionale în Uniunea Europeană. 53% din decesele profesionale sunt cauzate de o formă de cancer.  Agricultorii și lucrătorii agricoli din lanțul agroalimentar sunt expuși, uneori zilnic, la pesticide chimice compuse din substanțe cancerigene. În mediul profesional agricol, expunerea cutanată este considerată prima sursă de risc în momentul pregătirii soluțiilor pentru împrăștiere. Euroalesul Daniel Buda a intervenit în cadrul dezbaterii şi a subliniat faptul că este extrem de importantă discuţia despre introducerea agricultorilor în rândul persoanelor expuse la cancer şi despre substanțele care pot să genereze astfel de boli.

„Este de asemenea important să introducem în ecuație și în discuție nevoia ca statele membre să dezvolte sisteme de depistare precoce a cancerului mai ales în rândul fermierilor plecând de la faptul că aceștia, de cele mai multe ori își desfășoară activitatea în zone izolate, nu au acces la un serviciu medical de calitate astfel încât este foarte important să punem accent pe depistarea precoce a astfel de forme de cancer, fie că discutăm de cel de piele sau alte forme“, a spus Buda, care a interpelat şi Comisia Europeană pe această temă. „Din păcate, incidența cazurilor de cancer este din ce în ce mai crescută în rândul agricultorilor. Cauzele și tipurile acestei boli diferă, de la cancerul de piele cauzat de expunerea îndelungată la soare, până la cancerul pulmonar determinat de inhalarea diferitelor substanțe folosite la erbicidarea terenurilor. De asemenea, este de menționat faptul că, în Uniunea Europeană, principala cauză a deceselor care au legătură cu locul de muncă este cancerul, iar, în România, a fost declarat că din cauza cancerului mor aproximativ 50 de mii de oameni anual. Este imperios necesar să fie luate măsuri de conștientizare pentru cei care au ferme, indiferent dacă acestea din urmă sunt mici sau cu mai mulți angajați. Angajații trebuie să fie informați cu privire la cauzele apariției acestei boli la muncitorii din sectorul agricol, precum și la modalitățile în care aceștia pot fi protejați, feriți pe cât posibil de dezvoltarea unei astfel de boli necruțătoare. Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la incidența apariției cancerului în câmpul muncii?”, a întrebat Daniel Buda.

Răspuns acordat de către Comisarul Marianne Thyssen

„Lupta împotriva cancerului profesional reprezintă o prioritate pentru Comisie. În acest sens, Comisia desfășoară mai multe acțiuni legislative și nelegislative de sensibilizare cu privire la prevenirea cancerului profesional și la o mai bună promovare a punerii în aplicare a legislației relevante a Uniunii Europene. Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă sprijină schimbul de bune practici și acțiunile de sensibilizare în acest domeniu. Directiva 89/391/CEE prevede cerințe minime sub forma unor principii generale privind prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securității, eliminarea factorilor de risc și de accident, informarea, consultarea, participarea echilibrată și formarea lucrătorilor și a reprezentanților acestora, precum și liniile directoare generale privind aplicarea principiilor menționate. Directiva respectivă este completată în ceea ce privește expunerea la substanțe chimice periculoase, de Directiva 98/24/CE și de Directiva 2004/37/CE, care se aplică în cazul în care lucrătorii sunt expuși la pesticide care sunt „agenți chimici periculoși” sau „agenți cancerigeni” și/sau „mutageni”, în sensul acestor directive. În 2016 și în 2017, Comisia a adoptat două propuneri pentru modificarea Directivei 2004/37/CE. Astfel cum a subliniat Comisia în răspunsul său la întrebarea scrisă E-000219/2017, aceste două propuneri prevăd revizuirea a două propuneri deja existente și includerea a 16 noi valori limită de expunere profesională pentru agenții cancerigeni în domeniul de aplicare al directivei. Comisia contează pe Parlamentul European să ia poziție cu privire la aceste propuneri în cel mai scurt timp pentru ca valorile limită de expunere să intre în vigoare cât mai curând posibil. Lucrările pregătitoare pentru o viitoare propunere au început deja, cu obiectivul adoptării unei propuneri a Comisiei la începutul anului 2018”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri