Caută
Close this search box.

Cercetătorii au dezlegat misterul diversităţii formei ouălor

Misterul din spatele uimitoarei diversități de forme a ouălor de păsări, de la cele elipsoidale, cum este în cazul celor de colibri, la sferice – la bufnițe – sau ovoidale, ca cele ale speciilor care trăiesc în zona țărmurilor, ar fi fost rezolvat de o echipă de oameni de știință din Statele Unite, potrivit Sciencemag.org.

Conform noului studiu, publicat joi în jurnalul american „Science”, forma ouălor de păsări este dată de capacitatea de zbor, iar membrana din interiorul oului ar putea juca un rol deosebit de important în determinarea formei.

„Spre deosebire de ipoteza clasică, noi am descoperit că zborul ar putea influența forma oului”, susține conducătoarea principală a studiului, Mary Caswell Stoddard de la Universitatea Princeton, potrivit Agerpres

„Păsările care zboară bine tind să depună ouă asimetrice sau eliptice. În plus, noi avansăm (teoria conform căreia — n.r.) întinderea membranei oului și nu tăria cojii sale este responsabilă pentru generarea diversității formelor oului pe care o observăm în natură”, a completat ea.

În prezent, circulă multe teorii diferite care încearcă să explice motivul pentru care forma ouălor de păsări diferă atât de mult de la o specie la alta.

Potrivit uneia dintre aceste teorii, păsările care își fac cuiburi pe stânci depun ouă cu o formă mai alungită, care se rotesc pe o rază mică și au mai puține șanse de a cădea de la înălțime.

O altă teorie sugerează că varietatea formelor ouălor este necesară pentru maximizarea eficienței incubației.

Pentru a rezolva misterul, o echipă internațională de cercetători a analizat forma a aproape 50.000 de ouă de la 1.400 de specii din 35 de ordine, printre acestea numărându-se și două ordine dispărute.

Ouăle provenind dintr-o bază de date online a Muzeului de Zoologie a Vertebratelor din Berkeley erau de pe tot globul, majoritatea fiind colectate de naturaliști la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Echipa de oameni de știință a descoperit că forma unui ou nu este determinată de coaja sa — dacă este dizolvată coaja din calciu, membrana care conține conținutul oului menține forma acestuia.

În cadrul cercetării, au fost luate în considerare și forma cuiburilor, zona, numărul de pui din cuib, alimentația și capacitatea de zbor.

Analiza a demonstrat că pe măsură ce păsările au capacități mai bune de zbor cu atât ele au tendința de a depune ouă cu forme mai asimetrice și mai eliptice. Adică, pe măsură ce corpurile păsărilor au devenit mai bine adaptate la zbor acest lucru a dus la schimbări morfologice precum reducerea dimensiunii corpului și a cavității abdominale.

Sursa foto: www.sciencemag.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri