Caută
Close this search box.

Palatul Reginei Maria din Constanţa, vândut la preț de apartament de lux, a ajuns o ruină. DNA cere anularea vânzării FOTO

Palatul Regal din stațiunea Mamaia a fost vândut, în anul 2003, de compania de stat SC Mamaia SA ,firmei SC Light System SRL, la prețul unui apartament de lux. Un an mai târziu, Primăria Constanța a vândut și curtea palatului, în suprafață de 1,5 hectare, aceluiași proprietar, cu 23 euro/mp, deși pe piața imobiliară un metru pătrat din stațiune valora între 200 și 300 euro/mp. Deoarece imobilele sunt monumente istorice de categoria A, iar tranzacțiile s-au făcut fără acordul Ministerul Culturii, DNA cere anularea contractelor de vânzare. Procesul este în desfășurare. SC Light System SRL are un acționariat stufos și controversat din preajma unor afaceriști și oameni politici celebri: Alexandru Bittner, Dorin Cocoș și Sorin Ovidiu Vântu.

n 2012, palatul a fost incendiat și, din momentul privatizării, a fost exploatat haotic, fără respectarea legislației în vigoare. În fiecare vară, fosta reședință a Reginei Maria a fost, pe rând, club, discotecă sau bar de noapte. În acest timp, Palatul de la Balcic, ”fratele mai mic” al Palatului din Mamaia, este vizitat anual de sute de mii de vizitatori interesați de istoria clădirii și de memoria regală a locului.

În 1948, imobilul a fost naționalizat sub regimul comunist, iar în 1990 a ajuns în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA.

În anul 2003, SC Mamaia SA, condusă pe atunci de Dan Lucian Victor, vinde palatul către SC Light System SRL, în schimbul sumei de 709.209 lei, adică aproximativ 150.000 de euro (la cursul actual). Conform informațiilor din dosarul privatizării, jumătate din această sumă constituia valoarea bunurilor care se găseau în palat. Altfel spus, clădirea propriu-zisă a fost vândută cu aproximativ 75.000-80.000 de euro (la cursul actual). Dincolo de valoarea istorică și arhitecturală, palatul are o suprafață construită la sol imensă: 1218 mp. Iar clădirea are demisol, parter, un etaj și mansardă adică o suprafață totală de aproape 5000 mp.

Terenul aferent palatului, cu o suprafață de 1,5 hectare, se afla în proprietatea Primăriei Constanța și a fost vândut în anul 2004 cu 23 euro/mp deși, la mica publicitate, terenurile din stațiunea Mamaia erau scoase la vânzare cu prețuri cuprinse între 200 și 300 de euro.

Ambele tranzacții au avut loc fără înștiințarea Ministerului Culturii ori a Direcției Județene de Cultură Constanța, deci fără exercitarea dreptului de preemțiune al Statului. Palatul Regal din Mamaia este înregistrat pe Lista Monumentelor Istorice.

Din momentul în care a fost privatizat, palatul a fost exploatat fără întrerupere și fără respectarea legii. Tâmplăria a fost schimbată cu termopane de proastă calitate, pe clădire au fost montate aparate de aer condiționat, iar fostul palat al Reginei Maria a fost gazda unor showuri estivale de prost gust, vară de vară, ajungând, pe rând, club, bar de noapte și discotecă. Și totul s-a petrecut fără avizul Direcției Județene de Cultură Constanța, fapt confirmat chiar de reprezentanții instituție. potrivit justitiecurata.ro. 

Conform informațiilor din rechizitoriul procurorilor DNA, Teodor Camențu a devenit administrator al SC Light System SRL la propunerea lui Bogdan Ștefan Lucov, rudă apropiată cu Dorin Cocoș. În același timp, la conducerea firmei ”cadorisită” de SC Mamaia SA și Primăria Constanța s-au mai perindat:
– SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
– Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
– SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner.

Teodor Camențu a declarat că proprietarii palatului știau de la bun început că imobilul este monument istoric, dar că nu a fost reabilitat din cauza problemelor financiare: ”Am știut de când l-am cumpărat. Noi n-avem voie să construim acolo, n-avem voie aia, aia, e monument istoric. Încercăm să-l punem pe picioare cu forțele pe care le avem (…) Doamnă, n-au fost bani, doamnă. N-am putut să facem. Și atâta tot”, a declarat Camențu pentru ziarul Info Sud-Est.

FOTO: justitiecurata.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri