Caută
Close this search box.

Marea Barieră de Corali din Australia valorează 37 de milliarde de euro

Marea Barieră de Corali este emblematică și neprețuită pentru australieni, însă experții cabinetului de consultanță Deloitte au apreciat valoarea sa economică la 56 de miliarde de dolari australieni (37 de miliarde de euro), relatează luni AFP.

Înscris în Patrimoniul mondial al UNESCO, acest ecosistem este amenințat în prezent de încălzirea globală, exploatările agricole sau dezvoltarea economică.

Pentru a conștientiza despre bogăția acestui recif care se întinde pe o suprafață de 2.300 de kilometri, Fundația Marii Bariere de Corali a cerut cabinetului Deloitte Access Economics să-i estimeze „valoarea economică și socială”.

În raportul său publicat luni, cabinetul a estimat la 29 de miliarde de dolari australieni (AUD) valoarea turistică a recifului de care depind în total 64.000 de locuri de muncă. Acest studiu arată că marea barieră contribuie mai mult decât oricare alt sit la imaginea internațională a Australiei.

„Valoarea estimată a Marii Bariere de Corali echivalează cu cea a 12 Opere din Sydney”, potrivit lui Steve Sargent, directorul Fundației. „Acest raport relevă că marea barieră în calitate de ecosistem, resursă economică sau tezaur național este prea importantă ca să dispară”, a subliniat el.

Pentru acest studiu au fost chestionate 1.500 de persoane originare din 10 țări cu privire la valoarea acestui recif, fie ca valoare turistică, fie ca importanță pentru biodiversitatea mondială sau imaginea Australiei. „Este evident că Marea Barieră de corali este de neînlocuit și neprețuită”, a conchis John O’Mahony, directorul Deloitte Access.

Acest recif este amenințat de asemenea de proliferarea acasterelor, un tip de stea de mare devoratoare de corali, precum și de episoadele consecutive de albire a coralilor ca urmare a încălzirii globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri