Caută
Close this search box.

Angela Merkel vrea un front unit al europenilor înaintea unui G20 dificil

Cancelarul german Angela Merkel se întâlnește joi la Berlin cu mai mulți lideri europeni în încercarea de a crea un front unit, înaintea summitului G20 preconizat să se desfășoare la începutul lunii iulie în Germania și la care va participa și președintele american Donald Trump, relatează AFP.

Dezideratul ca europenii să-și ia destinul în propriile mâini într-un grad mai mare a devenit și mai actual după venirea la putere a președintelui american.

Joi dimineață, cancelarul Angela Merkel va face o declarație despre obiectivele G20 în fața Camerei Deputaților din Berlin în jurul orei locale 09:00 (07:00 GMT), după care se va întâlni la miezul zilei cu responsabili europeni care vor participa la summitul de la Hamburg (nordul Germaniei) în 7 și 8 iulie, informează Agerpres.

Este vorba de președintele Franței, Emmanuel Macron, premierii britanic și italian, Theresa May, respectiv Paolo Gentiloni, precum și cu șefi de guvern din Spania, Olanda și Norvegia, invitați de această dată la G20, și cu lideri ai instituțiilor UE.

Summitul liderilor țărilor dezvoltate G20 promite să fie una dintre reuniunile internaționale cele mai tensionate din ultimul timp.

Pe agenda summitului figurează lupta împotriva încălzirii climatice, comerțul, migrația globală sau ajutorul pentru dezvoltare — subiecte tradiționale pentru acest tip de reuniuni, dar noua administrație americană a marcat o ruptură.

Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris privind clima și promovează o retorică protecționistă în materie de comerț, în special față de Germania și exporturile sale, și dorește să lupte împotriva migrației prin construirea unui zid la granița cu Mexicul.

Conform mai multor surse diplomatice, lucrările pregătitoare ale G20 pentru a se ajunge la o declarație comună s-au dovedit până acum „foarte dificile”. În acest context, Berlinul dorește să se asigure că Europa se va prezenta ca un front unit în fața președintelui american la Hamburg.

„Merkel a convocat un summit între europeni înaintea G20” pentru a „asigura coeziunea pentru că problema este în relația cu Trump”, a subliniat un diplomat.

Șeful diplomației germane Sigmar Gabriel acuză pe față Washingtonul de intenție de sabotaj. „Nu există o strategie antiamericană și cu siguranță nu din partea guvernului german, dar sunt strategi americani care planifică o politică anti-Europa și anti-Germania”, a declarat ministrul de externe german, citat de France Presse.

Autoritățile germane au relevat cu oarecare surprindere că Donald Trump a ales, în ajunul G20, să efectueze o vizită în Polonia, la o reuniune a țărilor din Europa de Est, dintre care unele, cum ar fi Ungaria, contestă linia Angelei Merkel în Europa.

Trump va participa în 6 și 7 iulie, la Wroclaw, la summitul „Inițiativei celor Trei Mari”, alături de lideri din mai multe state din centrul, estul și sudul Europei „pentru a demonstra legăturile noastre puternice cu Europa Centrală”, menționa anterior un comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.

„Este o poziție destul de tradițională a diplomației americane de a juca pe divizarea europenilor, între Est și Vest și îmi imaginez că aceasta îi place mult lui Trump”, explică Jean-Dominique Giuliani, președintele Fundației Schuman, specializat în probleme europene.

Pentru a contracara această tendință, Angela Merkel poate să conteze pe dinamica regăsită în relația cu Franța de la alegerea președintelui Emmanuel Macron, chiar dacă o formă de competiție pentru leadership în Europa începe să se contureze între cei doi.

Tânărul lider francez a reușit două „lovituri” diplomatice recent, făcând ca președintele rus Vladimir Putin să se deplaseze la Paris și să obțină ca Donald Trump să vină în Franța la 14 iulie, de Ziua națională a Franței.

„Cu Macron, Franța revine (pe scenă), există aici o reechilibrare necesară în relația cu Germania”, după o perioadă dominată de Angela Merkel în Europa, subliniază expertul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri