Caută
Close this search box.

Bistrița: Plopul din Mocod, bătrân de 400 de ani, doborât de furtună

Furtuna de joi după amiază a doborât cel mai cel mai mare plop negru din România, aflat în satul Mocod, pe Valea Someșului, scrie Mesagerul. Plopul are o vechime de peste 400 de ani.

Istoria plopului se leagă de lupta pentru eliberarea Transilvaniei. ”Era deja un arbore remarcabil la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când grănicerii austrieci, care îl foloseau ca punct de observaţie, au tăiat trepte şi au amenajat o masă şi scaune pe trunchiul său”, a declarat istoricul Lucian Vaida.

Plopul era considerat un ocrotitor al satului, fiind totodată punctul de plecare al cunoscutei serbări populare anuale „Craii de la Mocod”, sărbătoare care, din păcate, în ultimii ani nu s-a mai ținut. Începând cu anii 1940, arborele a început să piardă succesiv mai multe ramuri. În 1986, plopul a fost incendiat de un grup de pescari, iar trunchiul și coroana sa au fost sever afectate. În 1990, acesta a fost din nou incendiat de o colonie de țigani, care își găsiseră adăpost în cavitatea sa și sub coroana deja șubrezită. Trunchiul s-a fracturat și o parte din el a căzut. În timpul unei furtuni din 2005, o altă secțiune din trunchi s-a rupt.

Foto: Mesagerul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri