Caută
Close this search box.

Cea mai mare temperatură înregistrată în iunie pe Pământ: 54 grade C, în Ahvaz

Ahvaz, un oraş din sud-vestul Iranului, a anunţat joi după amiază cea mai ridicată temperatură care a fost înregistrată vreodată în această ţără: 127,4 grade Fahrenheit, adică 53 de grade Celsius. Mai mult, aceasta ar putea să fie temperatura record de pe Pământ, dacă se adeveresc măsurătorile celor de la Weather Underground, care au stabilit şi mai multe grade în termometre: 54.

Etienne Kapikian, meteorolog la MeteoFrance, a postat joi pe Twitter informaţia potrivit căreia în Ahvaz au fost  53.7°C (128.7 grade Fahrenheit).

Kapikian spune că temperatura este un record absolut naţional şi este considerată cea mai mare înregistrată vreodată în iunie, în Asia Continentală, informează Mediafax.

Site-ul Weather Underground a indicat însă că temperatura în oraş a urcat şi mai mult, până la 54 de grade Celsius, 129,2 grade Fahrenheit, la orele locale 4:51 şi 5 pm. Dacă informaţiile sunt reale, 129,2 este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, în timpurile moderne.

Christopher Burt, meteorolog şi istoric la Weather Underground, a analizat extremele caniculare la nivel mondial şi a descoperit că 129,2 grade Farenheit în Mitribah, Kuwait, pe 21 iulie 2016 şi în Valea Morţii din California, în 30 iunie 2013, a fost cea mai mare temperatură din timpurile moderne.

Oficial, Valea Morţii a stabilit recordul pentru cea mai ridicată temperatură, pe 10 iulie 1913, 134 grade Fahrenheit (57 Celsius). Însă Burt aduce critici dure acestei măsurători, concluzionând că nu este posibil aşa ceva dintr-o perspectivă meterologică şi că observatorul meteo a comise erori la măsurare.

Pentru ca Ahvaz să bifeze cea mai ridicată temperatură, aceasta trebuie revăzută de World Meteorological Organization.

Totul se întâmplă la doar o lună după ce în mai multe zone din Orientul Mijlociu au fost înregistrate recordurile lunii mai. Pe 28 mai, în Turbat, Pakistan, au fost 128.3 grade (53.5 Celsius), cea mai mare temperatură din ţară şi record la nivel mondial, pe mai, potrivit meteorologului Jeff Masters, de la Weather Underground.

Toate aceste recorduri reprezintă un semnal de alarmă vizavi de încălzirea globală.

Un studiu al National Academy of Sciences din 2016 spune că temperaturile tot mai mari se numără printre evenimentele meteo care pot fi cel mai uşor conectate cu schimbările climatice globale apărute din cauza omului.

De asemenea, o altă cercetare, publicată în 2015, a Nature Climate Change, atrage atenţia că până la sfârşitul secolului temperaturile în Orientul Mijlociu ar putea deveni prea mari pentru ca omenirea să supravieţuiască.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri