Caută
Close this search box.

Cod Roșu de caniculă! ANM: Acestea ar putea fi cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice

În urmă cu puțin timp, Agenția Națională de Meteorologie a anunțat Cod roșu de caniculă pentru sâmbătă, 1 iulie.

Așadar, după cum era de așteptat, vremea va continua să se încălzească vineri, astfel că valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Au fost emise un cod galben şi unul portocaliu pentru aproape toată România. De asemenea, au fost anunţate restricţii de circulaţie, iar primăriile au luat măsuri specifice pentru vremea caniculară.

Cod portocaliu şi galben, vineri

Vineri, 30 iunie, valul de căldură va persista şi se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

În Crişana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.

Cod roșu, portocaliu şi galben, sâmbătă

Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Sub cod portocaliu rămân, tot în cursul zilei de sâmbătă, în județele Tulcea, Constanța, Brașov, Covasna, Botoșani, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj și Suceava, precum și în nordul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și vestul județelor Vrancea, Bacău și Neamț, disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 și 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

Meteorologii susţin că în cursul nopţii de sâmbătă şi în cursul zilei de duminică vor fi înregistrate ploi, vijelii şi căderi de grindină.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat încă de miercuri că ia în calcul pentru vineri posibilitatea emiterii unui cod roşu de caniculă, având în vedere că în Oltenia şi Muntenia sunt preconizate şi 40, 42 sau chiar 43 de grade Celsius, potrivit Elenei Mateescu, director executiv ANM.

„Ţinând cont de perioada în care ne aflăm, sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 şi 37 de grade”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, pentru Mediafax.

840 de ambulanțe pregătite să intervină

Aproximativ 840 de ambulanţe, 270 de autospeciale şi nouă aeronave SMURD sunt pregătite să intervină, la nivel naţional, în perioada caniculei, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a suplimentat numărul de echipaje, fiind pregătite să intervină 56 de echipaje de urgenţă, 27 de echipaje de consultaţii şi 11 maşini de transport.

Medicii recomandă în aceste zile cu temperaturi ridicate ca populaţia să nu se expună voluntar la soare în intervalul 11 – 18, să consume minimum doi litri de lichide pe zi, neîndulcite, fructe şi legume proaspete şi să verifice termenul de valabilitate al cărnurilor, mezelurilor sau brânzeturilor.

Totodată, ministrul le-a cerut prefecţilor din judeţele aflate sub avertizare de caniculă să monitorizeze permanent efectele temperaturilor ridicate asupra populaţiei şi să verifice stocurile de medicamente de urgenţă, în special cele destinate afecţiunilor care sunt agravate de caniculă. Carmen Dan a cerut structurilor pentru situaţii de urgenţă o atenţie crescută pentru că există riscul unor incendii de vegetaţie.

În cadrul Comandamentului, reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a menţionat că perioada cu temperaturi ridicate se va manifesta până duminică, existând posibilitatea emiterii în zilele următoare şi a altor avertizări meteorologice, inclusiv de Cod Roşu de caniculă.

Sfaturile IGSU: Purtaţi haine deschise la culoare, evitaţi alcoolul şi cafeaua

Pentru a preveni neplăcerile cauzate de caniculă, populaţia trebuie să evite locurile aglomerate, expunerea la soare, consumarea băuturilor alcoolice sau a celor care conţin cofeină, fiind indicată purtarea hainelor lejere şi deschise la culoare, potrivit reprezentanţilor IGSU.

Ar trebui eliminat efortul fizic intens la orele de vârf. De asemenea, este important ca populaţia să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.

Totodată, în această perioadă este indicat consumul cât mai multor lichide, fructe şi legume proaspete. Pentru a preveni deshidratarea, trebuie evitate băuturile ce conţin cofeină şi zahăr în cantităţi mari sau băuturile alcoolice.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Având în vedere temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor din această perioadă, riscul producerii unor incendii este ridicat, avertizează reprezentanţii IGSU. De aceea, autorităţile recomandă „manifestarea prudenţei în utilizarea focului deschis şi respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la vegetaţia uscată”.

Restricţii de circulaţie

Circulaţia vehiculelor grele va fi restricţionată în 20 de judeţe, începând de vineri. „În urma avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 30 iunie, între orele 12.00 şi 20.00 vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone, pentru 20 de judeţe: Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea”, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

CFR SA introduce limitări de viteză la trenurile care circulă pe opt regionale

CFR SA reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h, în perioada 30 iunie – 2 iulie, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul şinei la trenurile care circulă pe regionalele Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi, Galaţi, Braşov şi Constanţa.

CFR reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, în intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 de grade Celsius, iar personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va face revizii în zonele aflate sub atenţionare de cod galben şi portocaliu.

Compania feroviară recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor în staţiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziţionat sau doreşte să achiziţioneze bilet.

CFR recomandă consultarea site-urilor şi a paginilor de Facebook ale operatorului naţional şi a celor privaţi.

Corturi anticaniculă, dotate cu are condiţionat, apă şi asistenţă medicală

Un număr de 15 corturi, dotate cu aer condiţionat, apă şi asistenţă medicală de specialitate, au fost montate la nivelul Capitalei, alte 10 containere medicale urmând să fie instalate în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Primăriei Bucureşti.

Potrivit sursei citate, în cele 15 corturi, asistenţa medicală va fi asigurată de personal medical de la Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, pe bază de voluntariat, şi din cadrul cabinetelor medicale şcolare ale Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Punctele medicale anticaniculă sunt amplasate în următoarele zone: Piaţa Victoriei, Piaţa Romană – Rond ASE, Piaţa Romană – Metrou, Piaţa Universităţii – Arhitectură, Piaţa Unirii (Magazin Unirea), Piaţa Unirii (Piaţa 11 Iunie), Piaţa Moghioroş, Piaţa Iancului – Metrou, Dristor – Metrou, Parcul Herăstrău, Parcul Cişmigiu (vis-a-vis de Prefectura Municipiului Bucureşti), Parcul Carol, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, Magazinul Bucur Obor

Reprezentanţii municipalităţii anunţă că, în premieră, zilele următoare vor fi instalate 10 containere medicale, moderne, dotate cu chiuvetă, canapea şi aer conditionat, cu personal medical, la care bucureştenii pot apela în caz de nevoie.

„Acestea vor fi amplasate în Piaţa Victoriei, Parc Herăstrău, Piaţa Romană, Unirea, Dristor, Parcul Carol, Piaţa 11 Iunie-Regina Maria, Parcul Cişmigiu, Arhitectură şi Obor”, arată sursa citată.

Fiecare primărie de Sector a instalat puncte de prim-ajutor pentru a venit în sprijinul celor doborâţi de caniculă

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri