Caută
Close this search box.

Al Jazeera, interzisă în Arabia Saudită și acuzată de ”terorism”

Arabia Saudită a închis luni toate birourile televiziunii qatareze Al-Jazeera, imediat după întreruperea oricăror relaţiil cu Qatar-ul de către această țară, precum și Egipt, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Yemen, potrivit agenţiei oficiale saudite SPA, citate de AFP.

Înființată la 1 noiembrie 1996 de guvernul din Qatar, cu sediul central la Doha și având sloganul ”The Opinion and The Other Opinion”, Al Jazeera transmite în limbile arabă, engleză, engleză americană, turcă, franceză și altele, având peste 80 de birouri pe toate continentele.

În 1999, televiziunea a primit premiul ”Prince Claus” la Amsterdam, Olanda,  pentru că a creat  ”spații ale libertății” – „Creating Spaces of Freedom”, așa cum s-a notat pe diplomă.

În ultimii ani au existat voci care au acuzat Al Jazeera că ar fi favorabilă islamismului radical, dar aceasta nu a împiedicat-o să își extindă regimul editorial. După cum se știe, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Bahrein au rupt relaţiile diplomatice și economice cu Qatar, acuzând oficial această țară că ”susţine terorismul”. De asemenea, Egiptul, precum şi alte şase companii aeriene din Golf şi-au suspendat toate zborurile către Doha. Toate acestea ar putea duce chiar la o criză alimentară în Qatar, care se sprijinea masiv pe importuri din țările arabe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri