Caută
Close this search box.

Arabia Saudită și aliații săi publică o listă de „teroriști” susținuți de Qatar

Arabia Saudită și aliații săi, care au rupt legăturile lor diplomatice cu Doha, au publicat vineri o listă de persoane și organizații care ar fi legate de activități „teroriste” susținute, potrivit lor, de Qatar, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Persoanele și organizațiile de pe această listă „sunt legate de Qatar și sunt în serviciul unui program politic suspect al Qatarului”, indică un comunicat comun al Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Bahreinului și Egiptului.

Aceasta demonstrează că pe de o parte Qatarul afirmă că „luptă contra terorismului, iar pe de altă parte susține, finanțează și găzduiește organizații teroriste”, adaugă aceeași sursă.

„De comun acord, cele patru țări au indexat pe această listă 59 de persoane și 12 entități”, precizează comunicatul comun, afirmând că semnatarele „nu-și vor menaja eforturile” pentru a-i urmări pe cei identificați.

Această listă conține cel puțin două nume, deja citate în plan internațional, ca fiind finanțatori ai terorismului și contra cărora Qatarul a luat măsuri, potrivit unui recent raport al Departamentului de Stat american, scrie AFP.

Pe listă, figurează și persoane sau organizații originare din Egipt, Bahrein sau Libia.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Egiptul și Yemenul au rupt luni relațiile lor diplomatice cu Qatarul, pe care îl acuză că ‘susține terorismul’.

Această ruptură a fost însoțită de o blocadă economică de facto, cu închiderea frontierelor terestre și maritime între unele dintre aceste țări și Qatar, precum și cu interdicții de survol pentru companiile aeriene qatareze sau restricții severe pentru deplasările de persoane.

Celor cinci țări li s-au alăturat marți Libia și Maldive, aceasta fiind cea mai gravă criză din regiunea Golfului Persic după campania militară din 1991 condusă de SUA în Irak.

 

În Qatar se află 10.000 de soldați americani și o bază militară importantă a Statelor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri