Caută
Close this search box.

Coreea de Sud: Confidenta fostei președinte, condamnată la trei ani închisoare

Fosta confidentă a președintei demise a Coreii de Sud a fost condamnată vineri la trei ani de închisoare pentru că a mituit angajați ai unei prestigioase universități, într-un caz disjuns din răsunătorul scandal care a determinat căderea lui Park Geun-Hye, relatează AFP.

Este prima condamnare pronunțată împotriva lui Choi Soon-Sil, care ar putea în cele din urmă sta zeci de ani la închisoare dacă va fi găsită vinovată pentru toate capetele de acuzare în acest scandal, relatează Agerpres.

Ea a fost găsită vinovată vineri pentru că a dat mită unor angajați ai Universității Ewha, instituție de învățământ pentru femei, pentru a-și asigura în 2014 admiterea fiicei sale Chung Yoo-Ra și pentru ca aceasta să aibă parte de evaluări bune.

„Tribunalul o condamnă pe inculpată la trei ani de închisoare”, a anunțat într-un comunicat tribunalul din districtul central al Seulului.

Un fost decan al Universității Ewha a fost condamnat la doi ani de închisoare, un angajat — la 18 luni și un profesor a primit o pedeapsă cu suspendare.

Dată fiind gravitatea faptelor de corupție de care este acuzată Choi Soon-Sil în scandalul în care a fost implicată și fosta președintă, ajutorul de care a beneficiat fiica sa poate părea, văzut din exterior, ca fiind relativ banal.

Însă nu și într-o societate atât de concurențială ca cea din Coreea de Sud, unde un tânăr își joacă destinul la un astfel de test de admitere la universitate.

În vârstă de 65 de ani, Park Geun-Hye a fost destituită în decembrie de Adunarea Națională. Curtea Constituțională a confirmat această destituire la începutul lunii martie, ceea ce a avut drept consecință ridicarea imunității sale.

Ea a fost încarcerată și este acum judecată, în special pentru corupție și abuz de putere.

Choi Soon-Sil este suspectată în primul rând că a profitat de relațiile sale cu fosta șefă a statului pentru a extorca zeci de milioane de dolari de la mari companii, printre care și Samsung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri