Caută
Close this search box.

DNA: Ţuluş şi Moraru Iorga nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Miahela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile”, ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.

Conform răspunsului transmis de DNA, la data de 29 iunie 2017, procurorul şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a Mihaelei Moraru Iorga, „pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte”.

„Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”, precizează instituţia.

La aceeaşi dată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat încetarea delegării acesteia din funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico – financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Tot în 29 iunie, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a lui Doru Florin Ţuluş „pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Şi în acest caz procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat încetarea delegării lui Doru Florin Ţuluş în funcţia de procuror şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

„Prin urmare, s-a apreciat că aceştia nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 328 din 24 august 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii”, menţionează DNA.

Secţia pentru procurori a CSM urmează să discute pe 4 iulie cererea şefei DNA.

Un răspuns

  1. Pozitiile privilegiate si salariile pe masura vin la pachet cu responsabilitati si obligatii deosebite, asa ca cei doi nu se pot plange de vreo discriminare, atata timp cat au savarsit aceste „mici inconveniente”, in asa profesiune si la asa nivel, detaliile pot fi covarsitoare..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri