Caută
Close this search box.

Doliu național în Portugalia: Peste 60 de persoane au murit în incendiul devastator

Incendiile de pădure vara sunt ceva obișnuit în Portugalia dar, de această dată, dimensiunile sunt apocaliptice. Sunt cele mai puternice incendii din istoria țării. Guvernul a decretat trei zile de doliu național.

62 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 50 sunt răniţi, în urma incendiilor de vegetaţie din regiunea Pedrogao Grande, aflată la 200 de km de Lisabona. Cele mai multe victime au fost prinse în maşinile înconjurate de flăcări.

Două batalioane militare au fost trimise în sprijinul sutelor de pompieri care se luptă cu focul. Din cele 4 mari zone afectate, 2 sunt sub control.

Premierul portughez a vorbit despre cea mai mare tragedie din ultimii ani.

Ministerul de Externe de la Bucureşti îi avertizează pe românii care vor să călătorească în Portugalia că este cod roşu de caniculă în centrul ţării şi cod portocaliu în rest.

 

Incendiul s-a declanşat sâmbătă, după ce un fulger a lovit un copac uscat. S-a extins cu repeziciune din cauza rafalelor de vânt şi a temperaturilor care au depăşit în timpul zilei 40 de grade.

Lipsa de vizibilitate împiedică mijloacele aeriene, din care unele venite din Spania, să participe la operațiunile de stingere a celui mai mare incendiu de pădure din istoria Portugaliei, numeroase focare fiind active în zone cu acces dificil, relatează luni Protecția Civilă citată de EFE.

„Mijloacele aeriene — dintre care unele internaționale — nu au condiții de siguranță pentru a intra în aceste zone lipsite de vizibilitate”, a declarat presei comandantul pentru operațiuni și servicii al Protecției Civile, Elíseo Oliveira.

Lupta împotriva focului se concentrează la nivel terestru — în care sunt implicate peste 2.000 de efective, dintre care 100 sunt spaniole — în districtele Leiria, Castelo Branco și Coimbra, din centrul Portugaliei.

Situația în termeni generali continuă să evolueze „în mod favorabil” a spus Oliveira, care a recunoscut însă că este „dificil” să se avanseze din cauza diversității numeroaselor focare active. Rămâne restricționat doar un drum național, umărul 236, iar în restul zonei circulația se desfășoară fără nicio restricție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri