În Raportul Greenpeace pe 2016 privind tăierile ilegale de păduri, publicat astăzi, se arată că au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri/zi, în scădere semnificativă fată de anii anteriori. Interesant este faptul că 42% din cazurile investigate de autorități, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate de către aceștia autorităților, în special printr-o aplicaţie nouă pentru telefonul mobil: “Inspectorul Pădurii”.

Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale au fost identificate în județele Mureș – 1.057 de cazuri (11%), Brașov – 664 de cazuri (7%) și Olt – 605 cazuri (6%).

Partea pozitivă este că numărul infracțiunilor depistate a scăzut cu 47% față de anul 2015.

Astfel, au fost tăiați ilegal 140.964,85 metri cubi de lemn, mai mult de jumătate (52,59%) provenind din județele Maramureș, Iași și Cluj. Cele mai mari prejudicii se înregistrează în județul Maramureș – 17.996.536 lei, ceea ce reprezintă 45,59% din valoarea prejudiciului înregistrat la nivel național.

Totodată, au fost confiscate 1.146 de vehicule care transportau materialul lemnos fără proveniență legală.

Programul “Inspectorul Pădurii” a fost folosit cel mai mult în Argeş, Dâmbovița şi Dolj

Raportul scoate în evidenţă faptul că un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de către autorități ca urmare a modificării legislației în domeniu și a creșterii gradului de transparență – aplicația de mobil “Inspectorul Pădurii” și site-ul www.inspectorulpadurii.ro.

Astfel, 42% din cazurile investigate de autorități, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate de către aceștia autorităților. Județele cu cel mai mare grad de implicare a cetățenilor sunt: Argeș și Dâmbovița, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizărilor primite, urmate de județul Dolj, cu 6%. Interesant este faptul că în raport apare şi un caz de tăiere ilegală de pădure înregistrat în Bucureşti!

În anul 2016 România a avut 60.000 de pădurari voluntari

În cursul anului 2016 s-au înregistrat 16.214 de apeluri la numărul de urgență 112, făcute cu scopul de a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos, reprezentând o scădere cu circa 19% față de anul anterior. Această scădere se datorează în principal faptului că în cursul anului trecut a fost lansată aplicația de mobil Inspectorul Pădurii, care le permite deținătorilor de smartphone verificarea în timp real a transporturilor de material lemnos, fără a mai fi necesar să apeleze numărul de urgență 112. Această aplicație a fost descărcată și instalată de peste 60.000 de utilizatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 6 =