Caută
Close this search box.

Începe procesul „Mineriada”: Iliescu, Petre Roman, V. Măgureanu, judecați pentru infracţiuni contra umanităţii

Procurorii de la Parchetul Militar au trimis în judecată dosarul „Mineriada” din 1990, în care sunt puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu sau liderul minerilor, Miron Cozma.

Dosarul, vechi de 27 ani, a fost în sfârșit trimis spre judecată către Înalta Curte de Casație și Justiție. Acest dosar a fost închis și deschis de mai multe ori, motiv pentru care România a fost condamnată la CEDO.

Acuzațiile sunt infracţiuni contra umanităţii. Este vorba despre reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe:

1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane.

2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane.

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane.

Un răspuns

  1. S-a tras destul de timp, daca mos iliescu nu a vrut sa moara in patul sau, treaba lui…Si -se pare- ca Mironel a cam iesit degeaba afara:
    ” Se pare ca tragi de timp introducand pe rol, in actiune pe Tom Jones,minerasul/
    Ce poate ar avea o legatura cu procesul lui Cosma (la)Racoare, cel cu lampasul,/
    Ca’n timp ce Tom il canta pe Samson pletosul , la Las Vegas, in fiecare seara,/
    Mironel, cel tuns chilug in cap, racneste printre gratii:” Las’ ca o sa ies eu afara !”///
    ( ” Judecata de Apoi”-partea -I-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri