Caută
Close this search box.

Începe summitul șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene

Migrația, securitatea și apărarea, piața locurilor de muncă și competitivitatea la nivelul spațiului comunitar, relațiile externe ale Uniunii Europene și negocierile privind Brexitul reprezintă principalele teme ale agendei Consiliului European, care se desfășoară timp de două zile, la 22-23 iunie 2017, la Bruxelles, potrivit consilium.europa.eu. Delegația României la summit va fi condusă de președintele Klaus Iohannis.

Migrația este una dintre problemele spinoase care vor fi dezbătute în prima parte a lucrărilor reuniunii șefilor de stat și de guvern de la Bruxelles, liderii UE urmând să analizeze implementarea măsurilor de reducere a fluxului de refugiați de-a lungul rutei central-mediteraneene asumate conform Declarației de la Malta, Cadrului de Parteneriat și Planului de Acțiune Valletta, reformarea sistemului de azil la nivelul Uniunii Europene, inclusiv cu referire la principiile responsabilității și solidarității europene commune, relatează Agerpres.

De asemenea, Consiliul va evalua pașii adoptați pentru întărirea cooperării la nivelul Uniunii Europene privind apărarea și securitatea externă. În context, vor fi puse în discuție chestiunile economice relevante care vor fi dezbătute la viitorul summit G20, din 7-8 iulie 2017, de la Hamburg.

Precedenta reuniune la nivel de șefi de stat și de guvern ai UE a avut loc la 29 aprilie 2017, la Bruxelles, prilej cu care au fost adoptate liniile directoare ale negocierilor privind Brexit. Cu acel prilej, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat că liniile directoare ale negocierilor au fost adoptate „în unanimitate” de liderii celor 27 de state. Conform textului adoptat și prezentat la 29 aprilie 2017 de agenția de știri EFE, cei 27 de lideri au dat undă verde „ansamblului de poziții și principii pe care Uniunea le va urmări pe parcursul negocierii” ieșirii Marii Britanii din UE, iar, dacă va fi necesar, acestea vor putea fi actualizate în timpul tratativelor.

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate cu unanimitate sau cu majoritate calificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri