Caută
Close this search box.

Incredibil: McEnroe atacă la Roland Garros contra lui Ilie Năstase și Margaret Court

Fostul nr. 1 mondial al tenisului, americanul John McEnroe (58 de ani), remarcat de-a lungul anilor prin numeroase atacuri verbale și chiar fizice, injurii și amenințări la adresa arbitrilor, oficialilor, adversarilor sau chiar a publicului, i-a atacat la o emisiune TV, într-un mod extrem de dur și lipsit de orice urmă de autocontrol ori politețe elementară, pe doi dintre cei mai valoroși jucători din istoria tenisului, Margaret Court, din Australia (74 de ani) și Ilie Năstase (70). Motivul: Court și Năstase ar fi ieșit în evidență, de ceva vreme, prin declarații taxate ca rasiste și homofobe. Că admonestarea și chiar jignirea celor doi nu este – nici pe departe – treaba lui McEnroe, care, de-a lungul carierei sale controversate, s-a remarcat prin gesturi și cuvinte mult mai violente decât Court și Năstase, e dincolo de orice îndoială.

John McEnroe comentează zilele acestea turneul de Grand Șlem de la Roland Garros pentru Eurosport. Fără aproape nicio legătură cu contextul direct al meciurilor de pe arenele pariziene, comentatorul a spus într-una din emisiuni: „Am o solutie posibilă pentru cei doi (Năstase și Court n.n.): căsătoriți-vă! Eu vă declar soț și soție”!

Reamintim că, în luna aprilie a.c., Ilie Năstase a făcut anumite remarci considerate a fi rasiste în legătură cu posibilul copil al Serenei Williams. Năstase a fost judecat și sancționat pentru aceasta de organele abilitate din cadrul forurilor internaționale oficiale ale tenisului, lucru absolut firesc.

La rândul ei, australianca Margaret Court, în prezent un foarte respectat pastor creștin la Perth și probabil cea mai valoroasă jucătoare de tenis din istorie (cu 24 de turnee de Grand Șlem câștigate !), a condamnat în mod repetat căsătoriilor gay și a spus că lumea tenisului feminin este plină de lesbiene, provocând reacții negative imediate. Court și-a asumat în totalitate propriile declarații, a căror veridicitate nu e locul și nici nu o putem analiza aici.

Dar John McEnroe nu s-a oprit  și a continuat la Eurosport cu o ofensă și mai gravă la adresa unei femei mult mai în vârstă (și încă o femeie-pastor), afirmând că și-ar dori ca pe arena numită chiar „Margaret Court”, din Australia, să se desfășoare simultan mai multe căsătorii și nunți între parteneri de același sex. „Îl voi suna personal pe prietenul meu, Elton John, să fie oaspete de onoare la nunta cu cele mai multe persoane de același sex”, a sunat finalul ”apoteotic”.

Dacă Margaret Court,  un pastor – cum spuneam – foarte respectat în țara sa, și Ilie Năstase au fost și trebuie să fie judecați de forurile oficiale ale tenisului în măsura în care se stabilește că au greșit, pe John McEnroe ar trebui să îl judece, de pildă, Asociația Internațională a Presei Sportive, care are comisii de etică și altele asemenea, dar nu s-a auzit nimic în acest sens. Și, mai mult ca probabil, nici nu se va auzi.

Ilie Năstase – cu 13 ani mai în vârstă – și John McEnroe, s-au întâlnit de mai multe ori pe arenele de tenis și au avut numeroase conflicte verbale, pe când Ilie trecuse deja de 30 de ani iar McEnroe abia făcea 20. Ambii și-au împărțit victoriile, însă în 1979, în turul II al turneului de Grand Șlem de la Forrest Hills, celebrul US Open, a avut loc unul din cele mai mari scandaluri din istoria tenisului. Ilie Năstase câștigase turneul în 1972, cu 7 ani în urmă, și începea să dea semne de oboseală, în vreme ce McEnroe urca puternic pe val. Americanul,  ajutat și de arbitrii din propria țară, a câștigat foarte greu, după cinci ore de luptă, în patru seturi, dar meciul a fost întrerupt de nenumărate ori și era gata să fie oprit, în vreme ce McEnroe își rupea pur și simplu racheta, dând cu ea de pământ, iar Năstase protesta la foarte multe decizii ale arbitrilor și se așeza pe jos, pe zgura arenei.

Pentru a respecta însă adevăraul, să mai adăugam că Năstase și McEnroe s-au împăcat finalmente, iar în 2012 John McEnroe chiar a venit la București, la un turneu organizat de Ion Țiriac și Ilie Năstase, jucând meciuri demonstrative cu acesta din urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri