Caută
Close this search box.

Instanţa Supremă profită de Dosarul Mineriadei şi cere un nou sediu

Dosarul Mineriadei a ajuns ieri la sediul instanţei supreme, sufocând practic spaţiul acesteia din cauza numărului mare de volume: 413 de volume, cu peste 100.000 de file.

Astfel că a apărut o nouă problemă: actualul sediu al Curţii nu este spaţiu suficient pentru depozitare. Şefa Înaltei Curţi, care ar vrea ca procesul să se judece cât de repede posibil, cere din nou Guvernului şi Primăriei un nou sediu, corespunzător. În 13-15 iunie 1990 a fost cea mai sângeroasă dintre mineriadele care au marcat anii 90. Pe 14 iunie, acum 27 de ani, minerii ajungeau la ora 4 în Bucureşti şi au urmat violenţe teribile nu doar în centrul Capitalei, ci şi în sediile partidelor istorice, redacţiile unor ziare, locuinţele unor personalităţi ale opoziţiei.

Instanţa supremă nu are spaţiu suficient ca să depoziteze toate volumele din acest caz. Problema e agravată şi de faptul că săptămâna trecută, DIICOT a trimis la Înalta Curte şi dosarul Romgaz, cu 1.144 de volume ce stau depozitate pe jos, pe nişte scări. Şefa instanţei supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, spune că a cerut Guvernului şi primăriei ,de mai multe ori, un sediu corespunzător.

După 27 de ani, procurorii militari au finalizat ancheta în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul premier Petre Român, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Bilanţul mineriadei a fost sângeros: 4 morţi, 3 răniţi, mii de persoane bătute şi arestate abuziv.

Şefa instanţei supreme a precizat că va lua toate măsurile necesare astfel încât procesul Mineriadei să se judece repede, în cel mult 1 an şi jumătate. Ar putea fi alocat un complet care să se ocupe numai de acest dosar, care să aibă termene zilnice sau săptămânale. CEDO a condamnat deja România pentru durata mare a anchetei în Dosarul Mineriadei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri