Caută
Close this search box.

Invenţie românească ieşită din comun: Ştergătoare pentru praf de stele

Săptămâna trecută pe pe pagina web a societății engleze de fizică IOP a apărut un articol referitor la o realizare a cercetătorilor români de la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele. Ei au creat și testat un sistem de curățare a suprafețelor acoperite cu praf de pe Marte.

Se ştie că pe Marte au loc ceel mai puternice furtuni de nisip din Sietemul Solar. De asemenea, aparatele trimise de pe Terra pentru a studia Planeta Roşie sunt alimentate cu baterii conectate la panouri solare. Dar ce facem când aceste panouri se umplu de praf şi  funcţionează mult sub potenţial?

Acestă întrebare a stat la baza cercetărilor unei echipe de la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de pe platforma Măgurele, condusă de dr. Cătălin Ticoş.

În urma cercetărilor a apărut “Sistemul de curăţare cu plasmă a suprafeţelor de pe Marte”, care se bazează pe generarea într-un gaz rarefiat a unei plasme prin aplicarea între doi electrozi coaxiali a unei diferențe de potențial suficiente pentru ionizarea gazului.

Curentul de descărcare care circulă prin electrodul central al sursei de plasmă produce un câmp magnetic care, împreună cu câmpul electric, exercită o forță asupra gazului ionizat, extrăgându-l sub forma unui jet de plasmă.

Pentru o fracțiune de secundă (100 μs), se obține un curent foarte mare,  care împinge plasma cu o viteză de câțiva kilometri pe secundă și poate pur și simplu să arunce praful dintr-o zonă la o distanță de două până la patru ori mai mare decât diametrul jetului. Utilizarea unui astfel de sistem pentru curățarea zilnică a panourilor solare montate în cadrul misiunilor spațiale pe Marte ar conduce la o creștere considerabilă a energiei produse de aparatele pământenilor de pe Planeta Roşie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri