Preşedintele Klaus Iohannis a comentat de la Berlin actuala criză politică.

„Este natural să existe astfel de negocieri şi, chiar dacă sunt în Berlin, am fost în permanenţă informat şi nu e cazul să apară impresia că nu ştiu ce se petrece în ţară.

Solicit PSD să rezolve problema pe care singur a creat-o şi atrag atenţia să nu introducă în agenda de negociere chestiuni care nu trebuie negociate.

De exemplu, nu trebuie să se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care nu sunt dorite în România, care nu trebuie negociate sub presiunea unei situaţii deosebite”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a atras atenţia că disputele de la Bucureşti nu trebuie să pună sub semnul întrebării lucruri importante precum situaţia economică, faptul că România este văzută ca partener serios şi de încredere.

”Vreau să se rezolve astfel încât să terminăm repede, să reintrăm într-o zonă de stabilitate şi să facem tot ce trebuie să ducem România înainte”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă mai consideră că actuala majoritate mai este viabilă, având în vedere tensiunile din PSD, preşedintele a spus că astfel de lucruri „se testează prin vot”. „Asta vom urmări mâine”, a explicat el.

Preşedintele a fost întrebat şi dacă un partid care încearcă să răstoarne propriul Guvern mai poate asigura o guvernare:

„Iată o întrebare la care fiecare român trebuie să dea singur un răspuns şi să ţină minte”.

Klaus Iohannis a spus şi că nu a discutat cu Liviu Dragnea sau cu Sorin Grindeanu despre actuala criză.
„Eu am spus că nu mă amestec în această chestiune, în această dispută internă din PSD. Nu am făcut-o, nu o voi face”, a afirmat el.

Iohannis a dat asigurări că, dacă trece sau nu moţiunea, lucrurile în România se vor desfăşura ordonat.

„Eu am un draft de agendă şi nu trebuie să îşi facă nimeni probleme, lucrurile vor merge, în orice variantă, ordonat şi în aşa fel încât România să funcţioneze”, a spus şeful statului.

El a mai afirmat că va lua o decizie cu privire la demisiile miniştrilor trimise la Palatul Cotroceni când va reveni în ţară, la finalul săptămânii.

Preşedintele a mai comentat eventualitatea numirii unui nou premier, afirmând că nu va face rabat de la criteriile anunţate înainte de alegerile parlamentare din 2016 şi consideră că orice şef al Executivului trebuie să fie o persoană integră.

„Eu nu mi-am schimbat opiniile politice şi sunt în continuare de părere că, în România, desemnat de mine poate să fie numai o persoană integră. Nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care, încă vă amintiţi, din toamna anului trecut le tot enunţ. România are nevoie de un guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a spus preşedintele, potrivit protv.ro.

213 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here