Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, marţi, la instanţa supremă, după ce s-au judecat contestaţiile celorlalţi inculpaţi la decizia de începere a procesului pe fond în care înaltul prelat este acuzat de fraude cu fonduri europene, că nu îşi explică de ce este acuzat de fapte de corupţie, spunând că nu s-a „dumirit” şi că, probabil, „înseamnă că Dumnezeu îngăduie aşa ceva”, iar „judecata Domnului este cea justă”.

Întrebat de jurnalişti de ce autorităţile judiciare s-au îndreptat împotriva sa, fiind singurul înalt prelat vizat de suspiciuni de corupţie, Teodosie Petrescu a arătat: „Nu m-am dumirit. Se vor dumiri toţi când va fi judecata, nu-mi pun problema, înseamnă că Dumnezeu îngăduie aşa ceva. Judecăţile de pe pământ şi cea de apoi nu pot fi puse în cumpănă. Nici una, nici cealaltă. Judecata lui Dumnezeu este cea justă. Aici, oamenii judecă relativ, după puterea lor. Lumea nu mă priveşte ca pe un prelat corupt pentru că sunt puţini care privesc din ce aud. Cei mai mulţi constată realitatea”, a susţinut IPSTeodosie, potrivit Digi24.ro.

De asemenea, întrebat cum vede biserica scandalurile din politică, Arhiepiscopul Tomisuluia spus că „Biserica nu intră în gâlceava politică”.

După ce Curtea de Apel Constanţa a decis recent, în procedură de Camera preliminară, că procesul IPS Teodosie poate începe pe fond, decizia a fost contestată de unii dintre inculpaţi la instanţa supremă, contestaţie care s-a judecat marţi în şedinţă secretă. Judecătorii au rămas în pronunţare, urmând să stabilească dacă procesul poate începe. Hotarârea va fi definitivă.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăti şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

“În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Fermă 3» – Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arată DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

“Faptele au avut că rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plata pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursă citată.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

Arhiepiscopul Tomisului este cercetat sub control judiciar.

179 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here