Europarlamentarul Victor Negrescu este pe cale să devină ministru al Afacerilor Europene la numai 32 de ani, fapt ce-l va face cel mai tânăr ministru din guvernul condus de Mihai Tudose. Victor Negrescu s-a născut la 17 august 1985 şi a urmat studiile preuniversitare în Belgia şi Franţa. În anul 2008 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, iar titlul de master în afaceri europene l-a obţinut doi ani mai tâziu, la Institut d’études politiques şi Université Pierre-Mendès-France, Grenoble, Franţa. În 2011, a devenit doctor în ştiinţe politice la SNSPA, numărându-se printre cadrele universitare ale acestei instituţii încă din 2012. Negrescu s-a implicat în politică de la 17 ani, iar din anul 2007 a coordonat activitatea PES Activists în România.

În 25 mai 2014, a fost ales europarlamentar pe listele PSD. În Parlamentul European este membru în Comisia pentru bugete, precum şi în Comisia de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea fiscală. La Congresul PSD din 2015 a fost ales vicepreşedinte al partidului.

În ciuda faptului că diverşi colegi i-au transmis diverse semnale „s-o lase mai moale“, având în vedere că e la primul mandat, Negrescu şi-a luat rolul în serios încă din prima zi petrecută în Parlamentul European. Cifrele vorbesc de la sine: Cel mai activ europarlamentar al Partidului Social Democrat, Cel mai activ europarlamentar român (2014-2015), a realizat proiecte pilot și acțiuni pregătitoare în valoare de 6,3 milioane de euro, reuşind să atragă în total 9,3 milioane de euro pentru România. A fost raportor al grupului S&D pentru Fondul European pentru Ajustare la Globalizare: aproximativ 37 de milioane de euro au fost alocați pentru peste 10.000 de muncitori disponibilizați la nivelul întregii Uniuni Europene.

De asemenea, a câștigat, în cadrul Galei „MEP Awards 2015” titlul de „Europarlamentarul anului” la categoria Agendă Digitală (în competiţie au participat euroaleşi din toate cele 28 de state membre). Iată şi statisticile activităţii sale curente la Bruxelles şi Strasbourg: 1.061 luări de cuvânt în plen, 8 rapoarte în calitate de raportor, 16 avize în calitate de raportor pentru aviz, 9 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz, 197 propuneri de rezoluţie, 15 declaraţii scrise, 191 întrebări parlamentare şi 236 de explicaţii scrise privind votul. Aşadar, Victor Negrescu este o propunere mai mult decât inspirată pentru portofoliul Afacerilor Europene, în ciuda vârstei fragede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here