Caută
Close this search box.

Pietrele vii de la Costeşti… fac pui de piatră care cresc și fac, la rândul lor, pui

În satul Costești, comuna Oteșani, județul Vâlcea, niște pietre ciudate sunt răspândite prin văi și dealuri, asemeni unei turme bizare de vietăți rotunde. Deoarece, în timp, aceste formațiuni geologice „cresc” și se „înmulțesc”, țăranii din zonă le-au numit „pietrele care cresc”, sau ”pietrele vii”.


Asemănătoare unor tuberculi, acestea sunt cele mai neobișnuite formațiuni de piatră existente în lume. Au aproape aceeași formă repetată (de la dimensiunea câtorva milimetri până la formațiuni care ating 6-10 metri) și se afirmă despre ele că sunt o formă de trecere de la structura minerală la cea vegetală. De ce? Pentru că, după ce dă o ploicică, aceste pietre cresc! Este o realitate atestată de specialiștii în domeniu. Ba mai mai mult, oamenii locului au observat că pe „spinarea” bătrânilor trovanți au început să „crească” pui rotunzi și fragili, identici cu părinții lor preistorici.

Termenul de trovant este specific literaturii geologice românești și a fost introdus prima oară de naturalistul Gh.M. Murgoci, în lucrarea Terțiarul din Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri