Caută
Close this search box.

România, pe primul loc în UE la decese premature

Unul din trei decese din Uniunea Europeană ar fi putut fi evitate în 2014, cu ajutorul cunoştinţelor şi al tehnicii medicale actuale. Asta arată un raport publicat recent de Eurostat! Din păcate, România este pe primul loc în UE la capitolul decese premature.

Datele Eurostat arată că aproximativ 1,7 milioane de oameni cu vârsta sub 75 de ani au murit în 2014 în Uniunea Europeană.

Dintre aceste decese, mai bine de 560.000 pot fi considerate premature. Adică ar fi putut fi prevenite, având în vedere tehnologiile şi cunoştinţele medicale actuale.

Aceeaşi statistică scoate în evidenţă o cifră îngrijorătoare. Ţara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul decese premature. Specialiştii Eurostat spun că peste 47% din decesele din România ar fi putut fi evitate. Letonia e pe locul doi, urmată de Lituania, la o diferenţă de aproape 2 procente. Vecinii bulgari stau mai bine ca noi la acest capitol.

De cealaltă parte, în acest top, cel mai bine stau francezii. Hexagonul are o rată de doar 24% a deceselor premature. În clasament, Franţa este urmată de Danemarca cu 26,5% şi de Belgia cu 26,6%.

Infarctul este principala cauză a acestor decese arată raportul Eurostat. Alte cauze sunt: atacul cerebral, cancerul colo-rectal, cancerul de sân, hipertensiunea arterială sau pneumonia.

Decese în U.E. (2014)

Persoane cu vârste sub 75 de ani – 1.7 milioane

Decese premature – 562.000

Decese care ar fi putut fi evitate:

România – 47,6%

Letonia – 47 %

Lituania – 45,3%

Bulgaria – 43,2%

(…)

Belgia – 26,6%

Danemarca – 26,5%

Franţa – 24%

Decese premature, principalele cauze:

Infarct – 32%

Atac cerebral – 16%

Cancer colorectal – 12%

Cancer de sân – 9%

Hipertensiune – 5%

Pneumonie – 4%

Alte cauze – 22%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri