Caută
Close this search box.

Salariaţii FORTUS Iaşi, apel disperat la Dragnea şi Grindeanu, pentru că nu şi-au primit salariile de 4 ani

Situaţia tragică din jurul combinatului FORTUS S.A. Iaşi se adânceşte pe zi ce trece. Intrat în procedură de faliment de aproape 10 ani, combinatul are datorii de 474 milioane de lei. Ca urmare a situaţiei create, în luna mai a.c. angajaţii combinatului ieşean au intrat în greva foamei după ce nu au mai primit salarii din luna februarie 2014. La acel moment, reprezentanţii acţionarului majoritar – Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (A.A.A.S.) si cei ai Guvernului în teritoriu le-au promis greviştilor soluţionarea situaţiei, astfel că aceştia au renunţat parţial la protest. Din nefericire, nici până acum nimeni nu a întreprins niciun demers pentru ca problema restanţelor salariale a FORTUS SA Iaşi să fie rezolvată, cu toate că în conturile acesteia există bani, după ce în primăvara acestui an sediul societăţii a fost vândut pentru suma de 2,9 milioane euro. Angajaţii societăţii reclamă faptul că din această sumă s-au pierdut doua milioane euro ce trebuiau să fie viraţi pentru plata salariilor restante. Deşi parlamentarii ieşeni au cerut explicaţii pentru situaţia creată de la conducerea Guvernului şi de la creditorul principal Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (A.A.A.S.), nimeni nu a oferit niciun răspuns. A.A.A.S., creditorul principal şi-a dat acordul ca duma de 1,8 milioane euro să fie virată pentru salariilor, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece nu se doreşte ca salariaţii să îşi încaseze sumele cuvenite până nu se achita creanţele către creditori. In prezent, FORTUS S.A. Iaşi se află într-o situaţie disperată: producţia este zero, combinatul este debranşat de la utilităţi, iar datoriile se ridică la peste 50 milioane euro, din care 40 milioane euro sunt datorii către acţionarul majoritar A.A.A.S.

„În total, aş mai avea de luat vreo 40.000 de lei. Ne-au promis că mai primim nişte bani, dar nu s-a mai făcut nimic. Am muncit 30 de ani la Fortus ca să mă trezesc acum că nu sunt nici angajat, nici şomer, nici nimic. Contractul colectiv de muncă a expirat, societatea nu mai lucrează. S-a vândut sediul, dar la noi nu a ajuns nimic. Toţi banii s-au dus la alţi creditori“, declară unul dintre muncitori, Emil Trofin.

FORTUS S.A. se afla în procedura insolvenţei şi deşi, prin legea de reorganizare şi prin deciziile ulterioare de valorificare a activelor societăţii s-au obţinut fonduri pentru acoperirea parţială a masei credale, salariaţii nu şi-au primit salariile restante de peste patru ani. Din acest motiv, ei au trimis prin intermediul redacţiei MagnaNews o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, document pe care îl prezentăm în continuare, in exclusivitate.

 

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA DOMNULUI LIVIU DRAGNEA – PREŞEDINTE PSD SI DOMNULUI SORIN GRINDEANU – PRIM-MINISTRU AL ROMÂNIEI

Cu deosebit respect, salariaţii societăţii FORTUS S.A. ne adresăm Dumneavoastră, în calitatea pe care o aveţi, de Preşedinte al partidului de guvernământ, respectiv de Premier al României, cu rugămintea de a ne sprijini în rezolvarea unei probleme sociale deosebit de grave.

Motivul care ne-a determinat să vă scriem este că nouă, salariaţilor FORTUS S.A. Iaşi NU NE-AU FOST PLĂTITE SALARIILE DIN LUNA FEBRUARIE 2014, astfel fiindu-ne încălcate în mod direct şi abuziv drepturi legale şi constituţionale referitoare la muncă şi protecţie socială, implicit dreptul la un salariu cuvenit, dreptul la un trai decent, dar mai presus de toate DREPTUL LA VIAŢĂ!

După o privatizare eşuată, FORTUS S.A. Iaşi a intrat în insolvenţă din anul 2008, cu acţionar şi creditor majoritar Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (A.A.A.S.). Până în momentul actual au fost numiţi 10 administratori judiciari, ultimul, Ignatie Soo Todor de la SMDA Târgu Mureş conducând procedura după planul de reorganizare aprobat şi asumat de creditorul majoritar şi de Judecătorul Sindic al Tribunalului Specializat Târgu Mureş. Din data de 8 mai 2015 s-au întrerupt toate utilităţile şi activitatea de producţie, astfel că salariaţii au fost pontaţi, însă NU ŞI PLĂTIŢI, cu 75% din salariu, cu aprobarea scrisă (în fiecare lună), a Comitetul Creditorilor.

Nu avem calitatea de a ne exprima opinii în privinţa modului de conducere şi administrare a procedurii de insolveţă conform planului de reorganizare, însă rezultatele se văd  în buzunarele noastre. Suntem supuşi unui ABUZ CONTINUU, prin faptul că nu există transparenţă, se tergiversează în mod abuziv şi deliberat etapele procedurii de insolvenţă pentru ca salariaţii să cedeze şi să ceară încetarea unilaterală a contractelor de muncă fără a se mai face lichidarea în mod bilateral. Suntem convinşi că nu există încă o societate privată în România în aceiaşi situaţie!

Ne-am adresat tuturor instituţiilor abilitate pentru a ne rezolva problema sociala, însă ne-am lovit de un zid impenetrabil, blindat cu indolenţă şi mediocritate. De-a lungul anilor am întreprins numeroase acţiuni revendicative, cerând ultimilor patru premieri ai României trimiterea Corpului de Control al Primului-Ministru pentru a se clarifica situaţia societăţii. Am adresat petiţii şi sesizări şi Preşedintelui României, Comisiei Economice şi de Abuzuri de la Parlamentul României din legislatura trecută, S.R.I., D.N.A., I.T.M. Iaşi, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, A.A.A.S. şi, nu în ultimul rând parlamentarilor de Iaşi. Insă DEGEABA! Toate demersurile noastre au dus către Ministerul Economiei şi, ulterior, spre A.A.A.S… Iar acolo nu a existat decât un schimb de mingi cu Administratorii Judiciari, la care, noi, salariaţii, am fost doar spectatori.

Vă semnalăm faptul că în acest moment se pot face plăţi salariale, deoarece în urma vânzării unui obiectiv din activul nefuncţional societatea dispune de banii în cont de peste două luni. Deşi vechea conducere a A.A.A.S. şi-a dat acordul ca din acestă sumă aflată în conturile FORTUS SA să fie plătite şi salariile restante, actuala conducere, prin domnul preşedinte, prin abuz de putere, a intrerzis plata salariilor, încălcând astfel legea şi planul de reorganizare pe motiv că se aşteaptă un act normativ pentru darea în plată a  activului funcţional care să permită stingerea creanţelor A.A.A.S.,  conform unei strategii aprobată printr-un Memorandum de către Guvernul României în şedinţa din 21 ianuarie 2015.

Stimaţi Domni,

Vă adresăm următoarele întrebări:

1) Din sumele aflate în contul societăţii nu trebuiau plătite salariile ca şi plăţi curente, conform planului de reorganizare, dar mai ales conform Constitutiei şi a Codului Muncii?

2) Ce acte normative trebuie emise pentru a ne primi salariile cuvenite, înscrise în contabilitatea societăţii?

3) Suntem cetăţeni cu drepturi depline in ţara  noastră?

4) De ce nu se respectă legea în cazul nostru?

5) De ce suntem discriminaţi, având în vedere programul de guvernare al PSD, care stipulează că toate categoriile sociale şi profesionale beneficiază de drepturi egale şi de justiţie socială?

6) De ce salariaţii societăţii noastre nu beneficiază de şomaj sau de alte forme de protecţie socială până la eventuala aprobare a unor acte normative promise de peste 30 de luni ?

7) De ce parlamentarii PSD din Iaşi nu au primit răspuns la interpelările din data de 2 mai a.c., referitoare la problema socială existentă la FORTUS SA Iaşi ?

Stimaţi Domni,

Este inutil în a vă aşterne pe hârtie drama personală a fiecărui salariat, modul în care trăieşte fiecare om în lipsa unui venit, dar şi modul în care fiecăruia dintre noi ne-a fost calcată în picioare demnitatea umană. Toţi salariaţii societăţii au fost specialişti în domeniile în care au activat, fiecare având o vechime în muncă de peste 30 de ani. Acum  însă toţi am devenit un grup vulnerabil de persoane (media de vârstă este de peste 50 de ani) care nu poate beneficia de facilităţi sociale deoarece apărem, doar scriptic, ca fiind un grup beneficiar de venit lunar! Menţionăm că în evidenţele contabile ale societăţii se afla 966 de angajaţi şi foşti angajaţi cu salarii restante, dintre care 396 suntem încă salariaţi activi.

Vă rugăm public să ne primiţi într-o audienţă, în care să putem proba cele menţionate. Până atunci sperăm că veţi acţiona pârghiile necesare deblocării situaţiei sociale grave în care ne aflăm! Noi nu cerem nimic ce nu ni se cuvine! Vrem doar ca legea să se respecte şi in cazul nostru! Sperăm că măcar acum, în al doisprezecelea ceas, vă veţi îndeplini obligaţiile ce vă revin prin Constituţie.

In numele salariaţilor FORTUS S.A.: Agache Ion, Bene Monica, Manole Stelian, Rumpel Cristina, Florea Valeriu, Galanton Dumitru, Rumpel Nicolaie, Toma Ion, Maftei Vasile, Teslarasu Petru, Sandovici Constantin, Anghel Radu, Poncu Vasile, Butnaru Sandu, Frunză Corneliu, Ailincai Vasile, Pintilie Liviu, Stănescu Ana, Vârlan Vasile, Pascu Mihaiela, Tătăruşanu Paraschiva, Azamfirei Dorin, Păiuş Mihai şi alţi 373 de angajaţi care îşi plâng zilele în aşteptarea drepturilor salariale cuvenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri