Caută
Close this search box.

Sfântul Pavel s-a confruntat ca un «jedi» cu legendarul Faustus

Astăzi, lumea creştină sărbătoreşte ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, părinţii religiei majoritare în Europa. Puţină lume ştie că aceşti sfinţi au avut, conform Noului Testament, o dispută ieşită din comun cu un mag eretic, care voia să întemeieze o religie paralelă cu creştinismul.

Simon Magul a fost un predicator însemnat din secolul I d.Hr., pomenit în Noul Testament. Textele creştine îl descriu negativ, deoarece propovăduia o religie eretică faţă de creştinism şi, prin aceasta, a fost un mare adversar al Sfinţilor Petru şi Pavel.

Conform mărturiilor rămase, Simon Magul ar fi încercat să cumpere puterea Spiritului Sfânt pe bani. De la acest episod, cumpărarea celor sfinte se numeşte “simonie”. Simon a devenit celebru prin minunile făcute la Roma, ajungând să fie socotit zeu de popor.

Simon e, de fapt, legendarul Faustus

Era poreclit şi “Faustus”, devenit ulterior personajul “Doctor Faustus”, magicianul care şi-a vândut sufletul Diavolului. Mircea Eliade l-a pomenit în “Istoria Religiilor”, spunând că Simon Magul era cunoscut în zorii erei creştine mai ales prin înfruntarea supremă cu Sfântul Pavel, un fel de luptă cu puteri supranaturale, gen “jedi” din “Războiul Stelelor.

Simon a anunţat la Roma că se va înălţa la cer, ca şi Iisus, înaintea unei mulţimi de spectatori. În momentul în care Simon a început să leviteze şi să se ridice către cer – cu puterile Diavolului, după cum spun textele creştine -, Sfântul Pavel (în alte variante, Pavel împreună cu Petru) s-a rugat la Dumnezeu să zădărnicească lucrarea Necuratului, care avea drept scop amăgirea sufletelor oamenilor. Atunci, Faustus a căzut la pământ şi a murit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri